НИТИ – Казанлък да не се приватизира, настояват от БСП – Стара Загора

STZAGORA.NET

Областният съвет на БСП – Стара Загора категорично се противопостави на действията на служебното правителство за продажбата на НИТИ ЕАД в Казанлък. Това социалистите направиха в нарочна позиция, в която изразяват несъгласието си за раздържавяването на водещия иновационен и технологичен център, основан преди 52 години, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение. Според тях служебното правителство не би следвало да взима решения за продажбата на едно от малкото стратегически държавни предприятия, каквото е НИТИ. Те са против изключително ниската цена, определена за раздържавяването.

Посочената оценката сега е 1.8 млн. лв., доста под началната цена спрямо предишните неуспешни опити, последният стопиран от министъра на икономиката в правителството „Орешарски” Драгомир Стойнев. На 16-ти септември т.г става ясно от публикуваната информация, че с компенсаторни инструменти може да се плати 80% от цената, които се търгували на около 50% от номинала си, т.е. за дела, платим с компенсаторки, евентуалният купувач най-вероятно ще плати наполовина по-малко от стартовата стойност, споделиха с тревога дългогодишни служители от дружеството пред социалисти, които недоумяват направеното предложение. За пример те дадоха административната сграда, която е с 10 хил. кв.м застроена и разгъната площ и нейната цена е неколкократно повече от обявената, без да пресмятат цените на складовите и лабораторните помещения, безценните патенти и марка и т.н., те са категорични че приватизацията е ненавременна и че НИТИ е печелившо и е с бъдеще.

„Настояваме новото правителство на РБългария да преразгледа действията на служебното с оглед подобреното финансово състояние и реализация на оздравителната програма на дружеството и да бъде спряна приватизацията” – записаха в позицията си областните социалисти. Те препоръчват на Парламентарната група на Коалиция “БСП лява България” да предложат на 43-тото Народно събрание НИТИ ЕАД да бъде извадено от списъка за приватизация. Според тях стратегическите дружества, разработващи и произвеждащи изделия с военно и специално предназначение трябва да останат държавни и да се подпомагат.

НИТИ ЕАД – Казанлък е водещ иновационен и технологичен център, основан през 1962 година, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение:
* противотанкови мини – в т.ч. кумулативни с неконтактен електронен взривател последно поколение
* дистанционни взриватели и запалки
* тренажорни системи
* стрелково оръжие.

В годините на конверсията фирмата се ориентира към разработване и производство на изделия с гражданско и специално предназначение в т.ч.:
* ловно и спортно оръжие и боеприпаси за тях
* сферични и високоенергийни барути
* пиротехнически изделия и сигнални средства
* специални средства за самозащита

Предмет на дейност на фирмата е и проектиране на промишлени сгради, предназначени за военно и специално производство, обществени и жилищни сгради и нестандартно оборудване.

(Снимка maps.google.com)
#

spodelime.com

1 коментар on “НИТИ – Казанлък да не се приватизира, настояват от БСП – Стара Загора”

  • Социалист wrote on 5 ноември, 2014, 0:17

    Другарите от БСП пак са се объркАли!
    1/  Решението за приватизиране на НИТИ е взето на 11.05.2014 г. Тогава на власт беше правителство доминирано от БСП и министърът на икономиката се казваше Драгомир Стойнев. Същият този Другар Стойнев не можа ли да обясни  другаря Васил Самарски по време на дългото си пребиваване в Старозагорско във връзка с кандидатурата му за депутат за 43-то Народно събрание  , че именно ТОЙ е министърът разпоредил да се приватизира НИТИ.
    2/ Ако другарите определят една държавна фирма , каквато е НИТИ ЕАД , с годишен обем от порядъка на 1,5 млн. лв за СТРАТЕГИЧЕСКА  , направо да вземат и да повишат квалификацията си в областта на икономиката , защото и още ще им намалеят гласовете на следващите избори ако продължават да приказват такива глупости.
    3/ Известно ли им е на “другарите” от БСП КОГА за последен път НИТИ ЕАД е произвела мини,взриватели , запалки , стрелково оръжие??? Няма да е лошо да си опреснят представите по този въпрос. И в допълнение да си направят справка КОЛКО и КАКВИ изделия “хранят” в момента фирмата.
    4/ ОТКЪДЕ “другарите” от БСП изсмукаха тази цена ? Към датата 27.10.2014 г. такава цена НЕ Е обявявана от никаква официална държавна институция. Ако източникът на информацията е в-к “Капитал” , а след това информацията е била тиражирана от т.нар.Казанлъшка телевизия , не е лошо да припомним , че Собственик на в-к “Капитал” е Иво Прокопиев , а собственик на казанлъшката телевизия е Васил Самарски… Няма да е лошо да се види и каква е ПАРТИЙНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на сегашния зам. директор на държавната НИТИ ЕАД др. Здравко Първанов…

    Хубаво е преди така “категорично” да се противопоставяме на нещо , да сме поне и малко повече , но все пак достатъчно – И-Н-Ф-О-Р-М-И-Р-А-Н-И !!! Иначе РАЖДАМЕ ГЛУПОСТИ !…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн