В ход е изграждането на най-новия парк в Стара Загора

STZAGORA.NET


В западната част на Стара Загора се ражда най-новият парк на областния град. Той ще бъде разположен на площ от 80 декара на мястото на бившите Артилерийски казарми. На 21 май тази година Министерството на отбраната прехвърли терена в собственост на Община Стара Загора, а фактическото му предаване за ползване стана на 8 юли. Строителните работи започнаха през месец септември.

Новият парк в Стара Загора е на обща стойност 3 милиона и 665 хиляди лева без ДДС, като в сумата са включени 89 000 лв. за проектиране. През м. септември община стара Загора подписа договор с изпълнителя консорциум “РСРП” от София, включващ три фирми – “Стройкомерс” ЕООД, “Архид – Димитър Динев” и “Р.С. Инженеринг” ЕООД. Досега от терена са премахнати старите казармени постройки – спалните помещения, щабът, караулното и сградата на бившия реактивен дивизион. В момента се прокарват алеи, подравняват се местата за парковите площади, застилат се с чакъл бъдещите спортни терени, изграждат се бетонни подпорни стени.

През КПП-то на казармите в охраняваната строителна зона ежедневно влизат десетки самосвали, натоварени с чакъл и други строителни материали. „Освен големия кръгъл фонтан, акцент в централната част на парка ще постави японска градина с красиво езеро и беседка в типичен японски стил. До нея ще има кафе-аперитив. Оръдие от бившия артилерийски полк ще напомня в североизточната част за казармените години на този градски район. “Кучешката” градинка ще е в западната част на парка, близо до главната улица. Недалеч от нея ще има и мини-зоопарк с птици, както и детски площадки. Цялостната визия на парка оформят два алпинеума, 6 беседки и велоалеи с цветен асфалт. Ще бъде запазен и съществуващият военен паметник в средната зона“ – разказа арх. Виктория Грозева, началник отдел “Архитектура и градоустройство” в Община Стара Загора.

Част от терена в югоизточната част на парка е отделена за паркинг, а при осигурено финансиране там ще се построи и нова голяма спортна зала. Направен е разчет строителните работи да приключат до края на годината. За напролет ще остане само сградата на кафе-аперитива

На 28-ми октомври регионалната колегия на Камарата на архитектите в България ще обсъди резултатите от търга за изготвяне на работен проект, изпълнение на строителство и озеленяване на терена. Очаква се архитектът, изготвил проекта – арх. Димитър Динев, сам да го презентира.

#

бутон за социални мрежи

1 коментар on “В ход е изграждането на най-новия парк в Стара Загора”

  • пиеро wrote on 29 октомври, 2014, 10:49

    Ще има ли все пак спортна зала?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн