Старозагорският Регионален исторически музей предаде за иследване с терахерцови вълни в Испания три керамични съда

STZAGORA.NEТ


На 13.10.2014 г. директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора д-р Ангел Динев (вляво на първата снимка) и уредникът на „Връзки с обществеността” Живко Симитев връчиха на екип начело с проф. Самуел вер Хойе от Университета в Овиедо, базиран на територията на град Хихон, Испания, четири керамични съда.

Съдовете са открити при археологически разкопки в Стара Загора. Датирани са от II–III в. и представляват напълно запазена керамична чаша, гърне с похлупак и два баласамария. Те предстоят да бъдат анализирани със скенер, чиито приемници и предаватели са базирани на графен, и който използва терахерцови вълни.

За разлика от ренгеновите, терахерцовите вълни са безвредни и нейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и да извличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследвания на култуни ценности.

Изследванията на оригинални керамични съдове с тази иновативна технология са важна част от последната фаза на проекта INSIDDE, насочен към разработването на нови методи за разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности и подобряването на обмена на знания и достъпа до цифровизирани заместители на културни ресурси. Комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция са в основата на разработването и на напредничаво приложение за смартфони с добавена реалност, което ще бъде използвано в музеите и интернет портала Europeana. Големият международен проект (10-ти по рейтинга на 7-ма рамкова програма на ЕС) включва освен българския музей също така партньори от Испания, Белгия, Холандия и Италия.

Новата технология ще помогне на много специалисти по изкуствата в целия свят.

Посещението бе отразено от най-голямата медия в региона „La Nueva Espania”.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн