ВСС избра Красимир Георгиев за председател на Окръжния съд в Стара Загора

STZAGORA.NET
Висшият съдебен съвет избра с 15 гласа „за”, 1 „против” и 6 „въздържал се” Красимир Йорданов Георгиев за административен ръководител–председател на Окръжен съд – Стара Загора, след балотаж с Димитър Миков Христов, заместник-председател на Окръжен съд – Стара Загора, който получи 6 гласа „за”, 6 „против” и 10 „въздържал се”. Третият кандидат в конкурсната процедура Росен Тенчев Чиликов – председател на Районен съд – Стара Загора, получи 2 гласа „за”, 14 „против” и 6 „въздържал се”.

Красимир Георгиев има над 18 години юридически стаж като съдия. Бил е съдия в Районен съд – Стара Загора, като е заемал длъжността заместник-председател в периода 2000-2009 г. От 2010 г. до момента е съдия в Окръжен съд – Стара Загора.

В Концепцията си за управление съдия Георгиев е определил шест цели за развитие на дейността на Окръжния съд, свързани постигане на по-бързо и качествено правосъдие, разглеждане на делата в разумен срок, подобряване на управлението и организацията на работа в съда и съдебния окръг; развитие на кадровия потенциал и повишаване квалификацията на съдиите и съдебните служители; публичност, прозрачност и оптимален достъп до правосъдие; активно управление на материалната база; разработване на медийна политика и план за връзки с обществеността.

Сред конкретните мерки за изпълнение на приоритетите са инвентаризация на делата по отношение продължителността на тяхното разглеждане и изясняване на причините, по които производството е спряно; анализ на програмните продукти за управление на делата в съдилищата от съдебния окръг и тяхното уеднаквяване, ежемесечен анализ и разискване на причините, довели до отмяна на постановените от тях актове от по-горна инстанция.

Ще бъде упражняван контрол на всички ненасрочени, спрени или оставени без движение дела чрез ежемесечни проверки. С цел обсъждане и решаване на спорни въпроси ще се провеждат общи събрания на съдиите от Окръжния съд, а при необходимост с участието на всички съдии от съдебния окръг. Ще се въведе и постоянно наблюдение върху съдебната практика на съдилищата от съдебния район за преодоляване на противоречивата практика по идентични случаи. В тази връзка ще се организират съвместни семинари и регионални обучения със съдилищата от съдебния район. Ще се търси по-активно взаимодействие с неправителствения сектор предвид възможностите за професионални обучения на магистратите.

По отношение на материалната база ще се търсят възможности за изграждане на асансьор в сградата на Съдебната палата, изграждане на сензорен киоск, чрез който информацията ще бъде достъпна дори за хора с увреждания и изграждане на система от електронни табла пред залата и фоайето на Съдебната палата.

В изслушването си пред членовете на ВСС съдия Георгиев заяви, че личната му мотивация за участие в конкурсната процедура е свързана с дългогодишния му юридически стаж изцяло в съдебната система и опита му като заместник-председател на Районен съд – Стара Загора. Според него се очертават две устойчиви тенденции в Окръжен съд – Стара Загора през последните години – за намаляване броя на делата, приключили в тримесечен срок, и увеличаване броя на делата, приключили с акт по същество. Според него следва да се преодолее проблемът с неравномерната натовареност на съдиите, да се обособи трети въззивен състав в търговското отделение.

Въпроси към съдия Георгиев поставиха Каролина Неделчева и Галя Георгиева за мерките, които ще бъдат предприети за преодоляване на неравномерната натовареност и уеднаквяване на противоречивата съдебна практиката.

Кандидатурата на съдия Георгиев бе подкрепена от Димитър Узунов и Незабравка Стоева с аргументите, че кандидатът притежава изключително добра атестация, изискуемите от закона – управленска компетентност, професионални, морални и нравствени качества. Посочено бе, че депозираната концепция и направеното изложение показват задълбочено познаване на проблемите в съда, като същевременно се предлагат конкретни цели и изпълними мерки за тяхното преодоляване.

Снимка topnovini.bg
#

gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн