Силно обгазяване със серен диоксид преживя Гълъбово в неделя следобед

STZAGORA.NEТ

В часовете от 14 до 16 ч. днес е регистрирано превишение на алармен праг по показател серен диоксид в град Гълъбово. Автоматичната измервателна станция в централната част на града регистрира превишение на алармения праг по показател серен диоксид в три последователни часа, съобщи РИОСВ. Отчетените концентрации са:

- в 14:00 часа – 2,6 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 15:00 часа – 2,9 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 16:00 часа – 1,99 пъти над пределнодопустимата концентрация

Източник на замърсяването със серен диоксид в град Гълъбово са топлоелектрическите централи от енергиен комплекс “Марица Изток”. На операторите са издадени предписания за предприемане на незабавни мерки за намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух.

РИОСВ – Стара Загора уведоми компетентните институции в региона за прилагане на разработения за целта Оперативен план за действие за опазване здравето на населението.

В 17 часа концентрацията на замърсителя значително се понижи. В 18 часа нивата на серен диоксид в атмосферния въздух на град Гълъбово е под средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър, поради което отпада необходимостта от предприемане на предпазни мерки от чувствителните групи на населението.

Останалите пунктове за контрол на въздуха в област Стара Загора не са регистрирали превишения по показател серен диоксид, както и другите наблюдавани замърсители.

Еспертите на РИОСВ – Стара Загора продължават да следят нивата на серен диоксид, измервани от автоматичната измервателна станция в град Гълъбово и при необходимост засегнатото население ще бъде информирано.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн