Стойнев: Вотът отреди БСП да бъде опозиционна партия, но ще се отзовем, ако ни поканят на разговори

STZAGORA.NEТ

19,36% или 28 563 гласа спечели в Старозагорска област (27 МИР) коалиция “БСП лява България” на парламентарните избори, отчете днес пред медиите водачът на листата Драгомир Стойнев. Вотът осигурява два твърди депутатски мандата на коалицията. Постигнатият резултат в региона е над средния за “БСП лява България” в страната. Спрямо изборите за Европарламент ръстът е над 5200 гласа.

“БСП лява България” печели изборите в 4 от 11-те общини на област Стара Загора – Гълъбово, Братя Даскалови, Опан и Раднево. В Стара Загора и Казанлък паралелното броене е показало повишена подкрепа с приблизително 4000 гласа.

“Въпреки че се оттласнахме от дъното – считам, че дъното бяха Европейските избори т.г., ние все пак загубихме категорично тези избори” – призна Драгомир Стойнев. Това според него се дължи на политическата криза след Евроизборите. “Взеха се неправилни решения, включително и от страна на БСП” – каза той. Резултатът е следствие и на кампанийността в мобилизацията на структурите. Но Стойнев отчете, че “след дългогодишни сътресения само за месец и половина успяхме да успокоим партийната структура и положихме конкретни усилия за нейното обединение”. За недобрия резултат, по думите му, е повлияло и разпиляването на левия вот в национален план. Увеличената подкрепа в Стара Загора и региона към БСП и коалиция той отдава на работата и срещите извън структурите на партията със симпатизанти и с хора, които “са готови да гласуват за БСП, но не желаят пряко да го заявят”. Положителен резултат е дала и утвърдената листа на коалицията.

Като благодари на гласувалите с преференции, Драгомир Стойнев все пак припомни заявеното от него по време на предизборната кампания, че листата на коалицията трябва да остане в този вид, в който партията я е подредила. “Задаваха ми много въпроси на тази тема, но аз се радвам, че в листата ни нямаме промени в местата на отделните кандидати за народни представители” – каза той и за пореден път опроверга появилите се в някои медии твърдения за размествания в старозагорската листа.

Избирателите отредиха на БСП място на опозиционна партия – резюмира Стойнев. Той призова за съгласие на политическите сили относно националните приоритети и за прекратяване на разделението на нацията. “Считам, че всичко е в ръцете на първата политическа сила. Ако получим покана за разговори, считам, че БСП трябва да се отзове на тези разговори. Но по никакъв начин това не трябва да бъде задкулисно и тайно. А прозрачно, както и решенията да се взимат от органите на партията. “Тоест не само от лидера, не само от Изпълнителното бюро. Но и Националният съвет трябва ясно да изрази своето мнение относно бъдещото управление на страната” – обобщи той.

Драгомир Стойнев даде да се разбере, че не одобрява евентуално правителство на малцинството, тъй като то, по думите му, ражда задкулисие – “не се знае кой каква отговорност носи и за какво”.

Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, отиваме към нови избори. Никой няма интерес от такова развитие на нещата, посочи Стойнев. “Ние с 40 мандата няма смисъл изобщо да се опитваме” – призна той.

Според Стойнев новият председател на БСП Михаил Миков е поел партията в труден момент. Оттук нататък са нужни реформи във вътрешнопартиен план. Промяната, която трябваше да се състои в БСП, бе отложена заради парламентарните избори, посочи водачът на листата.

“Кадрилите в партията трябва да продължат. Дългото оставане на едно място на едни и същи лица не оказва добро влияние върху нашите избиратели – коментира на свой ред председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски. – Това не означава, че хората, които са били на управленски постове в партията, трябва да изпаднат в забвение. Напротив, те трябва да бъдат покрай нас, покрай по-новото поколение. И на Евроизборите, и сега Стара Загора като резултат на фона на общото състояние в страната не е на никак лошо място, затова не е време да говорим за оставки. Но кардиналните вътрешни промени в партията трябва да продължат. Считам, че сега, като сме в опозиция, е прекрасно време да си видим нашите неща, но не да се самоизяждаме, а да се обединяваме, да вървим напред и да разширяваме влиянието си сред младите хора, тъй като всички изследвания показват, че нашето влияние там е твърде слабо” – добави Самарски.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн