Изборите в 27 МИР започнаха с висока активност. В РИК постъпиха сигнали за нередности и скандали

STZAGORA.NEТ

Избирателната активност в Стара Загора към 10.00 часа е 7,58%. Гласували са 11 038 избиратели. За целия 27-ми Старозагорски избирателен район активността е 8,66%, с гласували 26 384 души, съобщи председателят на РИК – Стара Загора адв. Таньо Брайков. Това е значително по-висока активност в региона сравнение с тази от изборите за Европарламент на 25 май т.г., която към същия час бе 5,91%.

В страната към 10.00 часа са гласували 7,81% от избирателите.

В останалите 10 общини от областта избирателната активност е следната:

* Казанлък 4548 гласували, или 6,55%
* Чирпан 1582 гласували, или 8,22%
* Раднево 2449 гласували, или 13,79%
* Братя Даскалови 698 гласували, или 10,55%
* Гълъбово 1999 гласували, или 17,1%
* Павел баня 1653 гласували, или 11,8%
* Мъглиж 1001 гласували, или 10,21%
* Опан 402 гласували, или 16,47%
* Гурково 479 гласували, или 11,12%
* Николаево 535 гласували, или 14,32%

Общият брой на избирателите в Старозагорска област е 303 982.

Изборният ден е започнал в 6.00 часа без проблеми по набирането на секционните комисии като цяло.

7 СИК обаче са започнали работа с по един член по-малко заради неявяване на съответните членове. Законът допуска това, тъй като кворумът на тези секции е налице. РИК е взела решение да не се правят повече смени на неявилите се, тъй като заместниците им, които ще дойдат по-късно днес, няма да е справедливо да вземат същото възнаграждение като останалите членове на СИК, които работят още от вчера, обясни адв. Таньо Брайков.

За една от секционните избирателни комисии е установено, че включва майка и дъщеря. Дъщерята веднага е била отстранена от участие в СИК, тъй като законът не позволява членове на СИК да са роднини по права линия.

За явилия се и отстранен от участие “по здравословни причини” “леко почерпен” член на СИК, за който съобщихме по-рано, председателят на РИК уточни, че е бил от 111-та СИК в Стара Загора.

Два сигнала са постъпили в РИК от Сдруение ГИСДИ за предизборна агитация в деня за размисъл чрез неотстранени банери на две партии в един от старозагорските интернет-сайтове.

Постъпил е и сигнал, че в една от секциите в кв. “Лозенец” гласуването става изключително бавно. Проверката от страна на РИК е установила, че се касае за едновременно струпване на голям брой желаещи да гласуват.

Постъпил е и сигнал, че в секции в Ново село и Павел баня не се допускат в съответните секции представители на една от участващите в изборите партии. След намесата на РИК представителят в Ново село е допуснат, а за Павел баня е уточнено, че застъпникът е поискал достъп, без да са попълнени имената му в изискващото се по закон пълномощно.

В една от старозагорските секции избирател пък е скъсал нагледна агитация за начина на гласуване, вдигнал е скандал, че не може да гласува без очила, взел е непопълнената бюлетина със себе си и неколкократно е влизал и излозал от секцията. РИК ще уточни как да бъде процедирано с изнесената бюлетина и ще съобщи решението си на следващия брифинг в 13,30 часа.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн