Изложба показва най-старата двуетажна къща в Европа от уникален археологически обект в Стара Загора

STZAGORA.NET

На 3.10.2014 г. (петък) от 11.00 ч. в парк „5 октомври” се открива изложба „45 години археологически проучвания на селищната могила „Окръжна болница” в Стара Загора”, организирана от Регионалния исторически музей.

През 2014 г. се навършват 45 години от началото на археологическите проучвания на селищната могила „Окръжна болница” в Стара Загора. Уникалният археологически обект обогати културно-историческото наследство на града с най- добре запазената и с най-богат инвентар двуетажна къща от ранния неолит – VI хил. пр. Хр. в Европа.

При разкопките са открити единствената известна досега топилня за медна руда от ранния халколит – начало на V хил. пр. Хр. и погребение в чертите на праисторическите селища, както и много други интересни находки.

Проявата е включена в програмата на Община Стара Загора за отбелязване на празника на града – 5 октомври и 135-та годишнина от началото на възстановяването на града след опожаряването по време на Руско-турската война.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн