Мария Динева: Младите могат да променят системата и политиката

STZAGORA.NET

Мария Динева

Мария Динева, трета в листата на коалиция “България без цензура” в 27 МИР, е родена в Стара Загора. На 35 години. Завършила е Тракийския университет с бакалавърска степен по аграрна икономика и магистърска по регионално планиране. Работила е като технически сътрудник в Областната администрация, в частния сектор като управител на „Старозагорски имоти”. Била е един мандат заместник-кмет по хуманитарните дейности в Община Стара Загора. В момента работи като управител на фирма, която се занимава със строителство и управление на имоти. Член е на УС на ЗНС.

- Г-жо Динева, кога направихте първата крачка към политиката? Какво Ви подтикна да започнете да се занимавате с политика?
- Бях на 18 години, баба ми беше председател на земеделската дружба в кв. „Кольо Ганчев” и някакси ми се струваше абсолютно нормално да продължа традицията и не съм разсъждавала каква да е политическата ми принадлежност. Първата крачка беше да стана член на младежката организация на Земеделския народен съюз и от там естествено се разви и политическата ми кариера до момента. Изминала съм пътя си от член на младежката организация до член на Управителния съвет на ЗНС. През годините съм била председател на младежката организация в Стара Загора, член на политическото ръководство на регионалната структура на партията. И така -стъпка по стъпка.

- Младите хора странят от политиката и битува мнението, че това е мръсна работа. Какво бихте им казали?
- Да, не е от най-чистите. Това, което на мен най-много ми е тежало през годините, е лицемерието и липсата на каквато и да е политическа култура. Но това не е проблем само на политическия живот у нас. При всички случаи много дълбоко вярвам, че точно младите хора могат да променят системата и въобще политиката като такава и всеки трябва да поеме своята отговорност за тези промени.

- Има упреци към партиите, че се коалират предизборно…
- Често обвиняват партиите, че се коалират, но това е шансът на т. нар. малки партии. Когато има сходни виждания за управлението и се защитават сходни позиции и интереси, това не е проблем. Добре е обаче партиите да не правят резки движения в коалиционните си отношения и да следват една посока. Радвам се, че коалицията ни с „България без цензура” и ПП „Движение Гергьовден” се развива и след изборите за Европейски парламент. С останалите партии в коалицията – ССД и БДС „Радикали”, както и “Гергьовден”, ние от ЗНС на местно ниво работим много добре от години. Аз лично намирам логиката и считам, че така трябва да се работи. Успешните партньорства трябва да се развиват.

- Кое от предизборната програма на Коалицията в най-голяма степен Ви импонира?
- Безспорно разкриването на нови работни места. Много коментирана тема и недостатъчно добре разбрани послания. Имам предвид обещанието за 1 000 000 работни места. Аз смятам, че проблемът идва от това, че не се обяснява достатъчно ясно. В случая никой не казва, че ББЦ ще разкрие тези работни места, тъй като ние като коалиция не можем да разкриваме работни места. Тук става дума за това, че ние с политиката, която искаме да водим, с промени в законодателството ще създадем необходимите условия така, че бизнесът да работи и да разкрива работни места. И това ще се случи с определени стимули и конкретни мерки – премахване на минималните осигурителни прагове за микро и малки фирми, данъчни облекчения за новосъздадени работни места, премахване на голяма част от разрешителните, лицензионните режими, които буквално смазват малките фирми. А те са гръбнакът на работещите икономики и на социалния просперитет. Много са мерките, които могат да направят така, че този бизнес да има възможността наистина да работи.

- Вие сте във фокуса на общественото внимание и е естествено към Вас да има интерес, да се пораждат коментари. Какво бихте казали на тези, които считат, че дължите кариерата си в бизнеса и политиката на човека до Вас?
- Абсолютно вярно е. Много голяма част от нещата, които са ми се случили в професионален и политически план, са благодарение на човека до мен. Той винаги ми е помагал с опита си, с контактите и с позициите си. Това е безспорно и аз не го крия. Но също така вярвам, че неговата помощ и подкрепа са едната страна на монетата. От другата страна са моето желание да уча, да се развивам и амбицията ми да успея. Така партньорството е успешно, а когато е съпроводено и с любов, и с приятелство, нещата се случват още по лесно.

Източник: nikak.bg
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн