Д-р Евгений Желев: Системата е провалена и е време да се смени

STZAGORA.NEТ
“Проблем за всяка партия е, че не се назначават професионалисти. Калинки летят отвсякъде. С голяма скорост. В АБВ има хора с достатъчно опит, управлявали сме на различни нива, знаем какво да направим, когато сме на властови позиции, разбира се”, каза в студиото на “Още по темата” на ТВ Стара Загора учредителят на ПП АБВ и член на Националния й съвет д-р Евгений Желев.

“При нас идват съвсем нови хора, огромната част от които не са били в партийни структури. Много малък е процентът на тези, които са били част от БСП. Тези хора са много ентусиазирани, много чисти и много обнадеждени”, така известният политик очерта характеристиката на членския състав на новоучредената политическа сила.

“Партийното строителство иска много работа, но не защото се налага ходене, търчане, а защото хората са много уморени от този 25-годишен преход и са обезверени от партиите като цяло. Но с повече работа и с повече разговори най-вече с младите, нещата се променят”, посочи още д-р Желев и допълни: “Не всички са разбрали новата ми позиция. Аз съм един от основателите на АБВ и твърдо подкрепям тази идея. С БСП не поддържам никакви отношения, но с бившите ми съратници и другари, а те не са малко, съм в много добри отношения”. Според него кампанията и на местно, и на национално ниво е доста вяла.

“Това е цел на големите традиционни партии, които искат да мобилизират твърдия се електорат и да не дават възможност на новите партии да проявяват активност за повишаване на избирателната активност. Те разполагат със средства – и за медии, и за социологии, и за политолози, за да формират общественото мнение. В продължение на един-два месеца се насажда мнението, че ГЕРБ е предизвестеният победител. Опитват се да вкарат и Реформаторския блок в тази схема с ГЕРБ. Но това може и да не се случи. По време на кампанията и самият господин Борисов променя намерения, послания… Първо, ставаше дума за твърди 121 депутати, после станаха над сто, за да се направи правителство… Сега се заговори за коалиция с този, с онзи… Разбраха, че ситуацията в държавата е изключително тежка и никой не иска да носи отговорност. Затова ще се стремят на направят максимално широка коалиция, за да разстелят отговорността. И всъщност никой да не носи отговорност. Ако има сериозно мнозинство, от Борисов се очаква всичко да направи, дори и коалиция с БСП. На върхушката на БСП не й трябва толкова властта. По-скоро й трябва нейната сянка, за да се скрие от всичко онова, което е правила и не е направила, особено през последната година на управлението на държавата. Така че предстоят интересни неща, но те няма да са добри за хората. А много политици, особено от БСП, трябва да обясняват действия и бездействия”, категоричен бе д-р Желев.

“Позволих си още в началото на кампанията да направя една прогноза, че широка коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна не защото Европа го иска, а защото така ще бъде удобно на партийните активи и управленските кадри да размиват отговорността. Затова от АБВ предлагаме промяна на политическия модел. Президентска република – както е във Франция, в САЩ, в Русия… В по-голямата си част хората възприемат такава идея, само че другите партии мълчат. Защо президентска република? Защото става ясно кой носи отговорността”, обясни д-р Желев.

“Идва тежко време за България. Зимата ще бъде тежка, пари няма, в здравеопазването положението е отчайващо. А на хората трябва да се каже, че тази система е провалена, че не работи и трябва да се смени – и като организация, и като финансиране. Надявам се да има разумни хора, за да седнат на една маса и да решат какво ще се прави през следващите години в тази държава”, добави още политикът.

По думите му, едно участие на по-малките партии в следващия парламент би било доста оздравително.

“Затова, преди да посегне към бюлетината, нека всеки да се замисли. Повече партии в парламента означава разнообразие на идеи и повече контрол. По-трудно биха се правили договорки. Тогава сядането на една маса и обсъждането на проблемите на държавата, както и тяхното решаване, би било задължително. Въпросът не е да си балансьор в парламента – нещо, което ДПС играе от години, а да предложиш работеща политика, която да обедини по-голямата част от народните представители”, каза д-р Желев.

Той подчерта, че в парламента АБВ ще бъде коректен партньор на всяка спечелила мнозинство партия, ако тя одобрява политиките, които партията предлага.

“В безпринципна коалиция АБВ няма да влезе. Кризата у нас е изключително сериозна. Ако не може да се създаде добър парламент, тя ще прерасне и в политическа. Затова се иска много мисъл и честност. Рисковете за този парламент са нестабилност, последвана от италианския модел – от избори в избори. АБВ има за приоритет президентската република и мажоритарния избор. Промяната на Конституцията опира до референдум, ако хората пожелаят, нека тя се промени. Но първо трябва да се постигне консенсус между партиите най-после хората да бъдат попитани какво искат! Приоритетни са още здравеопазването, образованието, демографският срив, националната сигурност. Изход може да се намери, стига да има добра политическа воля”, обобщи д-р Желев.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн