Байко Байков в Стара Загора: „Очаквам много скоро по-големи туристически потоци да открият района на Тракия“

STZAGORA.NEТ

„Очаквам много скоро по-големи туристически потоци да открият района на Тракия и да се насочат към него заради тракийското наследство, винения, балнео- и спа-туризма. Туристическите услуги в Стара Загора са над средното ниво за страната, достигнато е качество на конферентните услуги, настаняването и храненето. Градът разполага с традиции, ресурс, кадри, хотелска и ресторантьорска база, както и музеи – атракция за туристите.“ Това зяви в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков

От днес до неделя представители на асоциацията – туроператори и туристически агенти ще участват в организирано от Община Стара Загора информационно пътуване за запознаване със забележителностите на града, настанителната база, заведенията за хранене и развлечения, както и възможностите за балнео и спа туризъм в курорта Старозагорски минерални бани.

Утре в 9.00 ч. в зала “П.Р.Славейков” започва четиринадесетата годишна среща “Туризмът и развитие на местните общности”, посветена на Световния ден на туризма – 27 септември

„Туризмът е една от икономическите дейности, която най-пряко успява да проникне и промени местните общности. Тя преразпределя доход по територията в устойчив контекст, като създава условия за бързо възвръщане на инвестициите“, каза още Байков. Според него Стара Загора е типичен център, който може да интегрира три основни сегмента – културен туризъм, балнео- и спа-туризъм, и винен туризъм. По думите му, туристите търсят преживявания в по-голям периметър и в този смисъл е благоприятна локацията на града до Пловдив и Казанлък.

Според Свидна Динева от Експертна група направление Туризъм в асоциацията, централното позициониране на Стара Загора е предпоставка за развитие на културен туризъм, представлява интерес за обучителни дейности, корпоративни мероприятия и дейности по проекти.

Хотелската база в Стара Загора е с капацитет 2 400 легла, а местата за настаняване са с категория от две до пет звезди. През 2013 година са реализирани 125 000 нощувки.

Калин Драганов от Експертна група направление Връзки с Обществеността на АББТА наблегна на необходимостта градът да намери уникално рекламно послание. По думите му, трябва да се акцентира на нещо уникално, което да бъде широко рекламирано и популяризирано, като например музей „Неолитни жилища“ и Музей на религиите в Стара Загора. Освен това по думите му е необходима добра инфраструктура, отлични хотели и добри ресторанти.

В срещата участваха още Стела Филипова от Експертна група направление Международно сътрудничество и европейски проекти и други представители на АББТА. Тази вечер туроператорите от АБТТА ще посетят събития от “Нощ на изкуствата 2014″ и фестивалa на хип-хоп танца “Groove Masters 2014″, на които Стара Загора е домакин в следващите два дни.

На 28 септември, в хотел „Сити“ ще се проведе работна среща, организирана от „Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите“, на която представители на местния бизнес ще имат възможност да презентират своите обекти и програми пред туроператорите.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн