Павлова: До 2 години либерализираме енергийния пазар

STZAGORA.NEТ

До 2 години ще се постараем да въведем пълна либерализация на енергийния пазар у нас, за да постигнем пазарна цена. Сега годишните загуби на енергийния сектор достигат по 1 млрд. лв. Това каза Лиляна Павлова, която заедно с лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, членът на Изпълнителната комисия на партията Красимир Велчев и кметът на града Живко Тодоров участваха в срещата с представителите на бизнеса в Града на липите.

Според нея усилията трябва да се насочат към разработване на по-справедлива система да осигуряване на енергийни помощи. Цената на тока не може да се задържа изкуствено, това води до натрупване на огромни загуби, обясни тя.

Тя увери присъстващите предприемачи, че ГЕРБ няма и не и имал намерение да закрива или приватизира ТЕЦ „Марица Изток 2“ и Мини „Марица Изток“.

Важно е как да не пречим на бизнеса. Това е в основата ни на управленската програма, каза още Павлова.

Стимулите за бизнеса ще дойдат чрез европейските фондове. Затова първият ни приоритет е да отблокираме сегашните ни програми. Загубихме една година от новия програмен период, важното е да не допуснем да станат две. Това ще попречи на бизнеса да инвестира в разширяване и подновяване на оборудването си, обясни бившият регионален министър.

От разговорите с бизнеса стана ясно, че искат опростени правила и процедури при кандидатстването по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Въвеждане на дуалното образование с подкрепата на европейските фондове за средните професионални гимназии, предвижда още управленската програма на ГЕРБ.

Висшето образование произвежда много кадри, от които има какво да се желае. Затова предвиждаме 50% от държавните субсидии, които се дават да бъдат за специалности, съгласувани с потребностите на бизнеса, посочи Лиляна Павлова.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн