Драгомир Стойнев пред ИТАР-ТАСС: Отношенията с Русия трябва да са приоритет

STZAGORA.NEТ
Бившият български министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред ИТАР-ТАСС, че европейските лидери се водят по-скоро от политически подбуди, отколкото от икономически разсъждания по въпроса за строежа на газопровода “Южен поток”.

“Аз лично смятам, че европейските лидери мислят повече за политика и геополитика, отколкото за икономика или за съдбата на гражданите на Европа. Това трябва да се промени. Икономиката, в това число и отношенията с Русия, трябва да имат приоритет” – заяви Стойнев.

Той добави, че Европейската комисия не взима необходимите мерки, за да осигури необходимите количества газ за зимата, а след няколко месеца Европа може да се намери в енергийна криза. По тази причина според Стойнев София трябва да настоява за изграждането на “Южен поток”, което ще премахне риска от газова криза.

Ексминистрът заяви, че ЕС е наложил санкциите срещу Русия без да направи необходимия анализ, а “отговорът на Русия е естествен”.

По-рано днес мнозинството в Европарламента излезе с решение, според което всички споразумения с Русия в областта на енергетиката трябва да бъдат разтрогнати. Резолюцията изисква и прекратяване на партньорството с Моксва по програмата “Атоми за мир”.

Евродепутатите предлагат цялата идея за “стратегическо партньорство” с Русия да бъде изоставена и да бъдат въведени механизми, които да не позволяват на руски фирми и институции да заобикалят наложените забрани и ограничения. Брюксел иска да засили помощите за земеделските производители, които страдат от руското ембарго върху храните от ЕС.

Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукиянов коментира, че “Парламентът може да казва каквото си иска, но в крайна сметка Европейският съвет и Европейската комисия ще действат както трябва”. Той добави, че изказването на Парламента хвърля директно вината за събитията в Украйна върху Русия.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак от своя страна заяви, че междуправителствените споразумения за “Южен поток” могат да бъдат прекратени само по съгласие на двете страни, а едностранното им разтрогване е невъзможно, съобщи “Интерфакс”.

“Никой не може да измени споразуменията със страните, през чиито територии минава газопроводът “Южен поток”. За целта е необходим синхрон”, заяви Новак.

Източник: rusofili.bg
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн