Старозагорци честваха 106 години от обявяването на Независимостта на България

STZAGORA.NET

Гражданите на Стара Загора честваха днес 106 години от обявяването на Независимостта на България с тържествен ритуал пред Паметника на загиналите във войните в парк “Александър Стамболийски”. В него участваха областният управител Димитринка Петрунова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, ръководители на държавни, обществени и културни институции, много граждани.

Слово за значението на празника произнесе Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора:

Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани,

Днес честваме един от най-значимите празници на България. На 22 септември през далечната 1908 г. в старопрестолния град Велико Търново, в църквата “Свети 40 мъченици”, е провъзгласена независимостта на нашата страна. В Стара Загора новината идва в 11 часа. Целият град ликува, затварят дюкяните, спират военните действия, бият тържествено църковните камбани. Градът се подготвя да посрещне цар Фердинанд и неговите министри. Събитието се случва на 25 септември, когато в Катедралния храм “Св.Димитър” е отслужен тържествен молебен на признателност към Негово величество цар Фердинанд. Стара Загора посреща скъпите гости с невиждани тържества.

Днес ние тачим този празник, прекланяме глава пред героите, отдали живота си за свободата. Защото от този ден България тръгва към един бърз, смел и модерен път на развитие по европейски модел.

На този ден ние се прекланяме пред паметта. Но най-важното е, че трябва да не забравяме никога, че когато България е обединена за своята кауза, когато всички политици загърбват своите котерийни, личностни и най-вече партийни интереси, българската кауза успява.

Нашите народни избраници трябва да знаят, че когато се отстоява името на България и нейната независимост, трябва да бъдат безотказно неотклонни и много настойчиви на дипломатическата маса. Защото всичко това е в името на интереса на нашия народ.

Днес нищо повече не ни остава, освен да припомним думите на българската прокламация за независимост: “Да живее България! Да живее българският дух на свободата!

Честит празник, скъпи съграждани! Да бъде свят този ден!

Пред подвига на падналите за България, пред паметта на големите държавници на Родината венци и цветя на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, от Общински съвет – Стара Загора, от Областния управител, политически партии, патриотични съюзи и дружества, както и от гражданите на Стара Загора.


В тържествения общоградски ритуал участваха почетен караул и знаменна група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общинският духов оркестър.

От 11.00 ч. в парк „Александър Стамболийски“ започна празничен концерт, посветен на празника, на Ансамбъла за народни танци и песни „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора. По същото време на площада пред сградата на Общината празнична програма представи Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“.





#vvv

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Старозагорци честваха 106 години от обявяването на Независимостта на България”

  • Патриот wrote on 23 септември, 2014, 12:45

    Не бих използвал думите независимост и България в едно изречение. Лицемерно е.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн