Лидерите на ПП ГЕРБ прерязаха лентичката на обновения парк „Розариум“ в Казанлък

STZAGORA.NET

Лентата на обновения парк „Розариум“ в Казанлък прерязаха лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, водач на листата на кандидатите за народни представители в 27 МИР и кметът на града Галина Стоянова.

Паркът е обновен с помощта на Европейския фонд за развити по ОП „Регионално развитие” и е на стойност 4 707 000 лева. Проектът включва освен реконструкция на парка, обновяване на парк „Тюлбето” и свързващата ги велоалея.

Проектът за реконструкция на парка е изготвен за един месец по времето на правителството на Бойко Борисов, като особена помощ за неговото одобряване е оказала Лиляна Павлова, това каза в словото си кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Днес доказахме, че когато поемем ангажимент го изпълняваме. Обещавам ви, че ще извадим от мазето и Музея на розата, чийто проект е разработен, но не бе одобрен от предишното правителство” – каза Лиляна Павлова. „Това, в което ще инвестираме, са училища и детски градини, тунелът под Шипка ще стане факт. Ще направим така, че тракийските гробници да са не само познато място у нас, а и по света. Над 500 млн. лева сме инвестирали в паркове, направили сме над 1200 училища и детски градини. ГЕРБ ще продължи политиката си в тази насока” – каза още Лиляна Павлова.

На откриването кметът на общината Галина Стоянова не скри радостта си от успешната реализация на проекта, като заяви, че общинската администрация и новото правителство са длъжник на гражданите на община Казанлък по отношение на изграждането на територията на парка и на Национален музей на розата. Тя изрази надежда, че бъдещото правителство, за разлика от предходното, отпуснало 0 лева на община Казанлък, ще вземе предвид тази полагаща се придобивка за казанлъчани.

Кметът на Казанлък поиска „следващият кабинет да не дели кметовете на сини, червени, зелени”, а да чува желанията на хората.

94-годишният емблематичен за казанлъчани парк е създаден в периода 1922-1923 година, в мандата на кмета Стефан Папазов, на мястото на стари турски гробища. Идеята за него обаче се ражда през 1920 г., в мандата на градоначалника Еньо Боршуков. През 1934 г. на територията на парка се изгражда и мемориален паметник, в чест на загиналите в Балканската и Първа Световни войни. В годините назад „Розариумът” се превръща във важното място в живота на казанлъчани, където задължително се отбиват младоженци, абитуриенти, ветерани, граждани с радостни поводи. Паркът става и неделимо място от градската културна среда, местна забележителност.

В годините на демократичните промени паркът не е пощаден и от подобаващата за времето си разруха. Днес, след близо 10-месечни усилия на строители, проектанти и озеленители, паркът отново е любимо място за отдих на казанлъчани.

Специална ретроспективна изложба, съхранила паметта за парка, неговия вид и оставени емоции в годините, както и атракционно влакче за децата с герои от любими приказки, бяха част от съботния празник на казанлъчани. „Един мислител е казал, че зад всеки успял мъж стои по една силна жена. В ГЕРБ зад нас, мъжете, вече имаме цяла армия от такива жени. Кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Габрово Таня Христова, на Казанлък Галина Стоянова… – имаме за пример жени, които наистина направиха много за регионите си“ – завърши Борисов.

Обновеният парк е със засадени десетки нови видове дървета, декоративни рози, нови кътове за отдих и игра на децата, спортни площадка, фитнес на открито, цветни беседки, фонтан и FREE WI-FI зона, осигурена от местния кабелен оператор.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн