Уникална лазерна апаратура вече лекува разширени вени в МБАЛ “Св. Иван Рилски” Парк

STZAGORA.NET

Първите няколко минималноинвазивни („безкръвни”) процедури с най-новата лазерна апаратура Diomax 1550 на KLS Martin, за лечение на разширени вени на крайниците (варикозна болест), бяха извършени от съдовите хирурзи в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ Парк – Стара Загора. Интервенциите бяха извършени под ръководството на началника на отделението доц. д-р Димитър Петков, д.м. „Операциите преминаха нормално, пациентките вече са в домовете си и се чувстват добре” – коментира доц.Петков.

Съдовите хирурзи на високотехнологичната болница имат изключително богат опит в лечението на хронична варикозна болест чрез ендовенозна лазерна аблация (EVLA), но новата лазерна техника има много предимства.

„Това е лазерна хирургична апаратура от най-ново поколение, осигуряваща дължина на вълната от 1550 nm, а компютърните технологии използвани в апарата изключват възможността за срив по време на работа. Не можем да не изтъкнем, че това е първият такъв апарат, работещ в България“, посочи доц. Петков.

„Тази дължина на лазерната светлинна вълна осигурява висока ефективност при лазерната аблация на вената и гарантира изключително нисък процент на рецидив на заболяването. Работната температура на апарата е много по-ниска, което предпазва кожата и околните тъкани от изгаряне и позволява използването на много по-малки количества перивенозна тумисцентна анестезия (упойка, поставяна около вената), което е голямо предимство за пациентите. Новият лазер работи с радиерни и сферични влакна, при които облъчването на вената става по цялата и окръжност (360 градуса) и може да се използва за ефективно лечение на разширени вени с много по-голям диаметър в сравнение с предходните версии на лазерните апарати за EVLA. Задължително трябва да отбележим, че при използването на този вид лазерно лечение пациентът още на следващият ден може да се върне към нормалният си начин на живот и трудоспособност” – изтъкна Доц. Д. Петков.

Този лазер може да се използва за минималноинвазивно лечение на всички видове варикоза – както на големите магистрални подкожни вени, така и на по-малките им клонове.

Новата лазерна техника на старозагорската болница разполага и с допълнителна приставка за лечение на хронична варикозна болест при най-малките вени и капиляри. Процедурата има и естетичен ефект, заличавайки безболезнено видимите разширени капиляри по крайниците, чрез лазерно облъчване през кожата.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн