Румен Петков: След осъзнатия избор за членство в ЕС, националният интерес на България е да запази отношенията си с Русия

STZAGORA.NET

След осъзнатия избор на България за членство в ЕС, националният ни интерес е да запазим отношенията си с Русия. Това заяви пред руски медии Румен Петков.

„Това означава силно и динамично развитие на туристическия сектор. Абсурд е на Световната туристическа борса в Москва ние, като държава, да отсъстваме. Още повече, че приходите от туризъм формират 16 процента от БВП. България трябва да се бори за връщането на нашата селскостопанска продукция на руските пазари, трябва да се борим за развитие на културните взаимоотношения между двете държави. Не е нормално почти целият ЕС да участва в Панаира на книгата в Москва, а българският щанд да е празен.

Нашият национален интерес предполага бързото рестартиране на АЕЦ „Белене“. Шестте държави-членки на ЕС и Русия да започнат изграждането на „Южен поток“, защото за България тези два проекта са гаранция за енергийната ни сигурност, инструмент за положително влияние на цените на ток и газ. „Южен поток“ е гарантиран приход годишно в размер на повече от 300 млн. евро“ – заяви Румен Петков.

По-късно днес той поднесе цветя и се поклони пред Паметника на гренадирите в Москва, посветен на боевете край Плевен.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн