Освободиха излекуван скален орел

STZAGORA.NET


Снимки “Зелени Балкани”

На 16.09.2014 г. служители и доброволци на “Зелени Балкани” и Спасителния център за диви животни, заедно с колеги и приятели от НП Централен Балкан и ПП Българка, освободиха излекуван млад скален орел край площадката за подхранване на лешояди над с. Тъжа. Ето какво разказаха спасителите за акцията:

“Преди да го пуснем, екипът на Спасителния център маркира птицата със стандартен орнитологичен пръстен, както и пластмасов пръстен В06, който ще ни позволи да го разпознаем, ако отново бъде уловен.

Въпреки облачното време, на Тъжа ни посрещнаха общо 14 от предварително освободените белоглави лешояди, като за наша радост сред тях бяха две диви, немаркирани от нас птици, очевидни гости от друго място.

Младият скален орел оправда очакванията на екипа и полетя добре. Надяваме се, че тъй като птицата е била уловена точно тук, тя познава района и ще се ориентира.

Орлето бе намерено именно тук, до волиерата, поддържана в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Птицата се е оставила да бъде уловена с голи ръце от служител на проекта и бе закарана в Спасителния център за диви животни.
За щастие, младият орел нямаше счупвания и други видими наранявания и след общо-укрепяща терапия и топли грижи, показва завиден дух и апетит, така че екипът реши, че е готов да се върне обратно в природата.

Надяваме се, че в Национален Парк Централен Балкан орлето ще намери прекрасни места за гнездене и много храна, а ако им проблеми в първите дни, ще прави компания на лешоядите на площадката за подхранване! :)

Благодарим на всички доброволци и колеги, които споделиха събитието с нас!”

Скалните орли са сред най-едрите орли в България. В средата на миналия век, видът е докаран на ръба на изчезването, но днес вече числеността се стабилизира, като най-много двойки са установени именно в Стара планина и Предбалкана. Тези могъщи птици често използват трапезата на лешоядите, като са толкова агресивни и силни, че успяват да прогонят дори тези исполини сред птиците. Друга интересна особеност на скалните орли е, че се хранят с костенурки. Въпреки силните си клюнове и нокти, те не могат да счупят коравите им коруби, затова улавят костенурките и ги пускат отвисоко, върху предварително набелязани скали.
Скалните орли за уязвим вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн