С историческа възстановка честваме втория български владетел Тервел

STZAGORA.NET
На 20 септември от 19:00 до 20:30 ч. на Античния форум ще се проведе историческа възстановка на тема “ТЕРВЕЛ В ОБЛАСТТА ЗАГОРА”. Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата “РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД” и е съвместна продукция на Регионален исторически музей – Стара Загора, „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история. Акцент се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.

Ще бъдат представени бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, на отстранения от власт византийски император Юстиниан II, за да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в тогавашния град Берое – днешна Стара Загора. И всичко това – в автентичната атмосфера на Античния форум.

Чрез възстановката ще се популяризира фактът за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя, като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн