Честваме 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

STZAGORA.NET
Общоградско честване на Съединението на България (1885 г.) с поднасяне на венци и цветя започва в 10.30 ч. днес (събота) в парк „Пети октомври“, край паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“.

В Стара Загора на 6 септември 1885 г. по обяд Старозагорската дружина под строй се изнася от района за постоянната си дислокация и спира пред храма „Св. Димитър“, където получава знамето на старозагорското гимнастическо дружество „Единство“, под което са се заклевали новопостъпващите войници в дружината. Дружината пристига на площад „Ал. Богориди“, където в присъствието на окръжния управител на Стара Загора Атанас Илиев, командира на дружината кап. Стоянов и изявени общественици, е прочетена телеграмата от Пловдив, с която се съобщава за обявяването наСъединението.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите “Съединение”. През февруари 1885 година начело на революционния комитет застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн