Културен афиш 1-7 септември 2014 г., община Стара Загора

STZAGORA.NET
2 септември (вторник)
Симфоничен концерт на Бременски младежки оркестър. Диригент: Стефан Гайгер. Със специалното участие на световноизвестния български пианист Юлиан Горус. Вход с покани (безплатни покани на касата на Операта в дните преди концерта)
19.00 ч. Оперен театър

5 септември (петък)
Самостоятелна изложба живопис на Диана Петрова
18.00 ч. зала Байер

БИТКАТА НА ТАНКРЕД И КЛОРИНДА
Режисьор Петко Бонев Диригент Ивайло Кринчев – гост
Сценография и костюми Борис Стойнов; Хореограф Мирела Бешева
Солисти: Емилия Джурова, Милко Михайлов, Борис Тасков, Нина Димитрова, Георги Динев
Балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора
„Битката на Танкред и Клоринда” е кратък епизод от епичната поема на Торквато Тасо „Освободеният Йерусалим”. Публикувана е като част от осмата книга на Монтеверди “Мадригали за Любовта и Войната”. Първото и представяне е през 1624 г. във Венеция, Palazzo Mocenigo.
Танкред е славен рицар от редиците на кръстоносците, а Клоринда е жена- воин. Тя е мюсюлманка и воюва за сарацините. В ранната фаза на военните действия, Танкред е впечатлен от красотата на Клоринда и се влюбва в нея. През нощта Клоринда, преоблечена и въоръжена като мъж, е провокирана от християнската обсада. При завръщането си в редиците на своите, тя е предизвикана от Танкред и приема поканата му за двубой. Тяхната битка продължава цяла нощ и накрая Клоринда е смъртоносно ранена. Докато лежи умираща, тя моли да бъде покръстена. След като Танкред донася вода, разбира, че се е бил с Клоринда. Той е силно ужасен , но успява да извърши покръстването преди Клоринда да издъхне в ръцете му.

БАЛЪТ НА НЕБЛАГОДАРНИТЕ ЖЕНИ
от Клаудио Монтеверди
Режисьор Петко Бонев Диригент Ивайло Кринчев-гост
Сценография и костюми Борис Стойнов; Хореограф Мирела Бешева;
Солисти: Михаела Берова – гост, Яница Нешева, Лилия Здравкова – гост , Александър Марулев, Диан Георгиев – гост, Емилия Джурова, Ганка Палазова, Галина Костадинова, Кремена Райчева
Оркестър на Държавна опера – Стара Загора
Според поета Отавио Ринучини „Балът на неблагодарните жени” е замислен първоначално, като полудраматичен балет. За първи път произведението е представено в Мантуа на 04 юни 1608 година, като част от сватбените тържества за Франческо Гонзага, син на покровителя на Монтеверди-Дука на Мантуа и Маргарет Савойска. По-късно първоначалната версия е преработена от Монтеверди за друго събитие.
Венера и Купидон отиват при Плутон, Цар на подземния свят. Те му разказват с горест, че стрелите от лъка на Купидон вече не действат за дамите от Мантуа, подиграващи се на мъжете, които ги обичат. Купидон пита Плутон, дали да доведе в подземния свят духовете на „неблагодарните жени”, които отхвърлят Любовта – за да им покаже какво съдба ги очаква в отвъдното. Плутон се съгласява и духовете на “неблагодарните дамите” влизат и танцуват “две по две … с тежки стъпки”. В това време Плутон пее своето предупреждение към жените в публиката. А „неблагодарните жени” пристъпват в подземния свят, пеейки и плачейки за “чистия и свеж въздух” на горната земя.

21.00 ч., Античен форум „Августа Траяна”

6 септември (събота)
Общоградско честване на Съединението на България (1885 г.) с поднасяне на венци и цветя
10.30 ч. парк „Пети октомври”, Паметник „Защитниците на Стара Загора”

„Средногорско ехо” – традиционен празник на туристическата песен
Участват хорови формации от Стара Загора, Асеновград, Самоков, Велико Търново, Горна Оряховица, Казанлък, Сливен, Дупница и Севлиево
11.00 ч. Лятна сцена, Драматичен театър

Концерт на Общински духов оркестър
16.00 ч. Парк „Пети откомври”
Официален празник на:

с. Пряпорец
Концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”
12.00 ч., салон на НЧ „Христо Ботев 1928″

с. Остра могила
Фолклорна програма
12.00 ч. площада на селото

с. Малко Кадиево
Фолклорна програма
13.00 ч., площада на селото

с. Стрелец
Концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”
18.00 ч., площада но селото

7 септември (неделя)
Тържество по случай 300 години от създаването на село Казанка
10.30 ч. площада на селото

„Принцесите и змеят” – спектакъл за деца на Държавен куклен театър Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн