Мистиката на древните траки оживя в Празниците в Долината на тракийските царе

STZAGORA.NET
Доц. д-р Георги Нехризов е носител на наградата „Проф. Александър Фол“


Със спектакъла „Новите траки ’2014” официално стартираха 9-те Празници в долината на тракийските царе – Казанлък’ 2014. Този спектакъл е съчетание от мултимедия и пиромюзикъл представени върху сградата на Община Казанлък, от музика и танц с участието на група “Вакали” и школата “Бага Тур”. Двете формации пресъздават наследството от духа на тракийските бойни изкуства, музика, танц и митология в нов и уникален стил, чрез изцяло оригинална музика и хореография.

В мултимедийния спектакъл са вплетени история, тракийско наследство, музика, танц и пиротехнически илюминации. Той се представя за първи път у нас и това стана на 9-те Празници, посветени на наследството на тракийската цивилизация.

„Новите траки” е специална продукция, която цели да изтъкне усилията на Община Казанлък за нова културно-историческа столица на България. Спектакълът е създаден на основата на най-модерните и съвременни технологии – пиротехниката взаимодейства със светлинни ефекти на живо и създава уникален пиромюзикъл.

Амбицията на Община Казанлък е продуктът да бъде предлаган и в бъдеще като атракция на гостуващи туристически групи в столицата на Долината на розите и тракийските царе – Казанлък.

Доц. д-р Георги Нехризов е носител на наградата „Проф. Александър Фол“


На официалното откриване на 9-то издание на Празниците на тракийската култура кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи наградата на името на проф. Александър Фол, която се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура. Тази година носител на наградата „Александър Фол“ е доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН за неговия принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлъшката долина.Отличието представлява статуетка за митичния Орфей и парична награда. Досега носители на приза са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова.

Комисията, определена със Заповед № 1714 от 08.08.2014 г. на Кмета на община Казанлък, отличи посмъртно с паметен плакет на Община Казанлък дългогодишният уредник и директор на ИМ „Искра“ ГерганаТабакова-Цанова за цялостен принос в развитието на музея в Казанлък и за проучване, опазване и популяризиране на тракийското археологическо наследство в района. Наградата бе получена от родственицата на Гергана Табакова – д-р Катя Сеизова.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн