Ремонтират сградата, в която ще бъде пребазирана детска ясла №2. В ход са още много нови проекти, съобщи кметът Живко Тодоров

STZAGORA.NET
Започват новия парк след 2 седмици, събарят Стария съвет напролет, правят Планетариум на Аязмото, няма да има дефиле на 5 октомври заради изборите


През месец май 2015 г. строителите ще предадат за експлоатация новата сграда на детска ясла №2, стана ясно днес. Тя се намира на ул. “Отец Паисий”, от южната страна на храм “Света Троица”. Преди години в нея бе Центърът на техническо и научно творчество на младежта (а още по-рано – бившата Окръжна станция на младите техници – ОСМТ). Досегашната сграда на яслата на бул.”Столетов” е в лошо състояние и ще бъде разрушена, съобщи кметът Живко Тодоров. Затова от общинския бюджет са заделени средства за ремонта и пребазирането на яслата.

Ясла №2 има по списък 65 деца, уточни зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя е една от най-старите ясли в Стара Загора. Въпросът с базата й стои нерешен от 2005 г. РЗИ е започнало с предписания за пребазиране още през 2006-2007 г. Освен това сградата на “Столетов” не отговаря на изискванията като дворно пространство. За съжаление през всичките тези години нищо не е направено, с изключение на малки козметични ремонти. Дълго време е търсено къде да бъде пребазирана яслата, и накрая решението е намерено.

В новата сграда ще бъдат настанени 3 групи деца с 18 души работеш персонал. Дворното пространство е подходящо за такъв брой деца.

Новата сграда, чийто ремонт вече тече, е построена през 1940 г. През 1983 г. е преустроена в Център за ТНТМ. С настоящото преустройство ще се превърне в детска ясла. Входът от юг ще бъде затворен и централният вход ще бъде от изток. Ще бъде изградена и достъпна среда за хора в неравностойно положение. На първия етаж от юг ще се разположи една детска група, а в северната му част ще бъде разгърнат кухненският блок. На втория етаж ще са другите две детски групи, а на таванския етаж – пералното и гладачното помещение и складове. В двора ще се оформят детските площадки за трите групи. Ремонтът ще бъде извършен със съвременни материали – нови покрития и дограми. Ще има пристройка в северозападната част, за да се изпълни капацитетът на сградата. Общата й разгъната застроена площ ще бъде 1200 кв.м. Строителната стойност на ремонта е 1 040 000 лева. Срокът за приключването му е 10 месеца, съобщи инж. Узунова, директор на Дирекция “Строителство и инвестиции” в Общината.

Изпълнител на ремонта е консорциум от три фирми, които направиха новата детска градина до сградата на ОДМВР. Първата от тях е “Информат” ООД, уточни управителят й Васил Илиев. Втората фирма е “Билд” с управител Валентин Иванов, а третата – “Монтаж инженеринг” с управител Павел Стоянов. Срокът за обекта е 10 месеца, но не по-късно от 30 май 2015 г., уточни Васил Илиев. “Както когато започвахме детската градина до полицията и бях обещал, че ще я направим 5 дни по-рано и действително точно за толкова я направихме, така и тук обещавам, че ще я направим за 24 май” – каза Васил Илиев.

На мястото на старата сграда на яслата на бул.”Столетов” Общинският съвет ще реши какво да се прави. “Със сигурност няма да търсим вариант застрояване. Защото в Централната градска част политиката на Община Стара Загора е да не се застроява ново строителство, тъй като и към момента няма достатъчно места за паркиране. По-добре е да остане междублоково пространство, отколкото да я застроим” – обясни кметът. Той припомни, че до момента са реновирани десетки градини и ясли. Най-много пари Общината отделя за образованието и инфраструктурата на града. От началото на прехода допреди няколко години най-малко пари са отделяни за училищата и детските градини, и затова те са били в най-окаяно състояние. “В момента можем да кажем, че повече от половината детски заведения са вече в добро състояние и трябва да се поработи още 2-3 години най-много, за да бъдат приведени всички според изискванията” – поясни Живко Тодоров.

Кметът съобщи и че Старият общински съвет ще бъде съборен напролет следващата 2015 г. и тогава ще може да се реализира цялостният проект, който беше одобрен с помощта на Камарата на строителите и Общината ще приложи.

Разкопаните участъци по ул.”Х.Д.Асенов” ще бъдат затворени временно, за да преминават колите безпрепятствено. След това Общината ще приложи цялостния проект за ремонт на улицата, който в момента се подготвя и ще бъде завършен до месец. Има избран изпълнител. Договорът с него ще бъде подписан в понеделник.

Преди празника на Стара Загора 5 октомври бяха предадени за експлоатация модерните сгради на 7-те центъра за настаняване от семеен тип. Завърши проектът по “Зелена и достъпна градска среда”, документацията е предадена на Управляващия орган. Работи се по велоалеите, които се очаква да станат готови до края на октомври. Ще бъдат открити двете нови детски градини – в центъра и на мястото на бившето Първо кметство в източната част на града. Има избран изпълнител и за парка на бившите Артилерийски казарми – консорциум “РБР” от няколко фирми. Работата по парка може да започне след 2 седмици, ако няма обжалване, след сключване на договора. Работата там трябва да приключи до края на годината. Към края си е и Водният проект. В момента има комисии и документацията се обработва. “Може да се каже, че вече сме готови” – отбеляза кметът. – Което е хубаво, защото в цялата страна все още стоят разкопани улиците, не се работи. А при нас и изпълнителят влезе в положение на Общината и вложи много свои средства, които затвори в проекта, за да може да приключи дейност.”

В Общината молби за закупуването на отстъпено право на строеж са подали 16 ромски семейства, съобщи още Живко Тодоров. Тези молби предстои да бъдат разгледани на сесия на Общинския съвет през септември.

По отношение назначението на новия областен управител – адв.Димитринка Петрунова, кметът коментира, че то е чисто експертно, непартийно. Адв.Петрунова е позната в Стара Загора като добър професионалист, по думите му. “Докато преди това навсякъде, виждате, че бяха партийни кадри” – припомни той.

За водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора структурата е номинирала Лиляна Павлова, ексминистър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов, съобщи Живко Тодоров в качеството си на областен лидер на ПП ГЕРБ. Очакванията са тя да бъде утвърдена. Това ще стане идната седмица. На въпрос има ли вероятност да бъде изтеглен за министър в бъдещото правителство, след като Бойко Борисов допусна възможността добрите кметове на ГЕРБ да оглавят централни ведомства, Живко Тодоров отговори, че до момента не е получавал такова предложение, пък и държи да завърши подхваната работа в Стара Загора.

БАН е предоставила за ползване на Община Стара Загора една от сградите на територията на Астрономическата обсерватория в Аязмото, която в момента е необитаема и която ще бъде превърната в планетариум и звезден музей, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. Проектът се изготвя в момента от екипа на арх.Косев. В рамките на публично-частно партньорство се кандидатства за финансирането му по инициативата JESSICA. Интерес да инвестира в проекта е проявил и собственикът на “Трейс Груп Холд” – старозагорецът инж.Николай Михайлов, уточни Живко Тодоров. До горе пътят е обновен, но ще се мисли и да се направи влакче или лифт дотам.

Относно съдбата на бившия ресторант “Аязмото” се чака първо положително решение относно проекта за преустройство на Летния театър в музей на открито. В синхрон ще се мисли и за останалите възможности за обогатяване на парка, обясни Иванка Сотирова.

Другото публично-частно партньорство, по което се работи, е по модернизиране на стадиона на ФК “Верея” в кв.”Кольо Ганчев”, който е вече в “Б” група. След като му бе направено модерно осветление, ще стартира проект и за създаването на покрити трибуни, с което там ще стане едно много хубаво спортно съоръжение” – каза Живко Тодоров. Площадка за стрийт-баскетбол ще има в новия парк на мястото на Артилерийските казарми, а други няколко площадки в училища, като например тази в Девето основно училище, ще бъдат междувременно осветени, за да могат да се използват вечерно време.

Идната сряда ще бъде подписан и договорът за преустройство на бившето кино “Жельо Диманов” в Младежки център за деца в риск. Изпълнителят е избран – това е консорциум “КВН” (“Вито”-”Никон”), който направи покрития пазар, и работата ще започне през по-следващата седмица. Предстои и ремонт (изцикляне) на сцената на Операта. В ход е и ремонтът на Народно читалище “Св. Климент Охридски–1858 г.” в Стара Загора, който започна на 18 юли. Подписан е и договор за изработването на проект за новата база на музей “Литературна Стара Загора”.

Поради съвпадането на датата на парламентарните избори – 5 октомври, с Празника на Стара Загора, той ще бъде отбелязан с официално вдигане на знамето и полагане на венци на основния камък на града в парк “5 октомври”. Няма да има дефиле поради забраната от организирането на други масови мероприятия в изборния ден. За сметка на това в навечерието на 5 октомври (22 септември) има идея да бъде направен Парад на знамената и духовите военни оркестри.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн