Георги Първанов представи водача на листата на АБВ в Стара Загора – проф.Иван Станков, ректор на Тракийския университет

STZAGORA.NET


В срещата участваха и много от младите хора, които ще намерят място в листата на АБВ за парламентарните избори

Президентът (2002-2012) на България и лидер на партия АБВ Георги Първанов, д-р Евгений Желев, член на Изпълнителния съвет на АБВ и цялото ръководство на старозагорската структура на партията представиха днес пред старозагорци водача на листата на АБВ в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Това е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Това стана в присъствието на млади активисти на АБВ – участници в листата, която предстои да бъде обявена през следващите дни.

“Вече имам предварителна информация за характера и приблизителния състав на листата на АБВ на територията на старозагорския избирателен район. Радвам се, че един такъв високоавторитетен, доказан професионалист, човек почтен – като проф.Станков, оглавява нашата листа. Ние имаме много силни листи и в цялата страна – водят ги хора доказани, да не кажа безупречни в много голяма степен – като Ивайло Калфин, генерал Михов, проф. Борисов – два пъти ректор на УНСС и др. Листата ни тук, в Стара Загора, е силна с успяващи млади хора. Те са и най-красиви, и най-добри – перифразира известния спортен афоризъм Георги Първанов. – В тях има и енергия, и компетентност, и морал. Изобщо мисля, че с тази листа бихме могли да постигнем много повече. Да се готвят нашите опоненти тук – предстоят ни тежки дебати по всичко онова, което като идеи, и което всеки от нас е свършил или не е свършил в политиката. Надявам се това да бъде наистина кампания, в която всеки български гражданин би избрал по идеите, по качествата на кандидатите, и няма да робува, както е било досега, на предубеждения, още по-малко пък да е зависим от процеса на покупко-продажба на гласове – нещо, което видяхме в драматични мащаби в кампанията за Евроизборите” – обобщи Георги Първанов.

“Аз съм изключително удовлетворен, че проф. Станков прие нашето предложение да оглави листата на АБВ в Стара Загора. Заедно учредявахме АБВ през 2010 г. За мен той е един изключително компетентен и съвестен човек, с компетенции в стопанския сектор – земеделие, животновъдство, селско стопанство, както и в образователния сектор. Така че – смятам, че това е действително добро попадение. Още повече че, както разбирам, водачи на листите на нашите опоненти ще бъдат приходящи. Това за нас е знаково. Искахме да покажем, че Стара Загора и областта могат и са в състояние да излъчат представители на общността в парламента. Винаги сме държали на това. Това е един плюс, крачка напред в сравнение с опонентите ни” – каза на свой ред д-р Евгений Желев.

Проф. Иван Станков изказа благодарност към ръководството на АБВ затова, че са го предложили за водач на партийната листа в Стара Загора и затова, че в нея фигурира такъв добър състав от преобладаващо млади хора. Той изрази очакванията си, че по време на кампанията АБВ ще проведе един много човешки диалог с хората, в който ще бъдат поставени най-истинските проблеми, които трябва да се решат.

На въпрос на медиите защо се е дистанцирал от БСП, проф. Станков припомни, че е бил член на социалистическата партия 44 години без прекъсване, и е станал ректор на Тракийския университет в един от най-”сините” периоди, покрай виковете и крясъците срещу левицата, като оттогава досега броят на студентите в ТрУ при него се е увеличил двойно – от 4000 на 8000. “Винаги съм искал да има диалог, казвал съм нещата винаги в прав текст” – заяви проф. Станков и обясни, че силно го е смутило голямото отклонение на БСП вдясно, както и това, че социалистическата партия е започнала сама да си създава проблеми. С преминаването си в АБВ той категорично заяви, че не е изменил на лявата идея.

По-нататък по време на срещата Георги Първанов сподели, че са обсъждали с проф.Иван Станков от АБВ да излезе програма за развитие на българското село – след сериозна работа по нея на голяма група експерти и след съответното обществено обсъждане. Програма не само за селското стопанство с позанемарените му сектори, а за възраждане на българското село в широкия смисъл на думата – за духовността, българското читалище, училищата на село.

На въпрос защо знакова фигура в АБВ като д-р Желев не е в листата, президентът Първанов каза: За пълнота на въпроса може би трябваше да ме попитате защо и аз не съм в листите. Логиката е сходна – защото и аз, и д-р Желев, и други колеги, не сме от хората, които са готови за всеки пост. Които кандидатстват за министър, депутат, за областен управител… За всичко, което изникне като позиции в държавата, има мераклии. Ние не сме от тях. Никой от нас, извинявайте за жаргонния израз, не се е “скатал” не се е “покрил”. Ние излизаме с лицето си, с политиката си. Съдете ни по делата ни. Една от мисиите на АБВ е да даваме шанс на млади и успяващи хора. Ние ще продължим да помагаме в политиката, но ще го правим от една друга позиция. Призовавам и други лидери и активни политици през последните 20 години да направят същото – стъпка назад, встрани, с уважение към тяхното достойнство, за да се даде повече шанс намладите. Сега е времето за голямата промяна в българската политика”.

Георги Първанов остро критикува подписаното в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски от тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев, водач на листата на водената от БСП коалиция в Старозагорския избирателен район, акционерно споразумение с американската фирма “Уестингхаус” за изграждане на седми блок в АЕЦ “Козлодуй” по технологията АР-1000. Скриването “под тезгяха”, припомни Георги Първанов, на подготвената стратегия за развитието на енергетиката в България, бе обяснено от Стойнев с липсата на постигнато национално съгласие по темата. Но имаше ли съгласие в нацията, за да отиде той и да говори с “Уестингхаус”, подтикнат вероятно от политическото си ръководство, макар че отговорността си беше негова? – запита президентът. Според Георги Първанов на Стойнев ще му е трудно в Стара Загора и региона, тъй като предизборният дебат и гласуването на 5 октомври ще бъде обусловено от провала в енергийната политика на България.

Георги Първанов изрази остро недоволство и от подкрепата на служебния министър на външните работи Даниел Митов за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Той заяви, че това е пример за надхвърляне на правомощията в работата на служебния кабинет. „Една такава промяна във външнополитическия курс на страната надхвърля ръста и правомощията и очакванията от служебния кабинет. По този въпрос трябва да има сериозна дискусия – дискусия, в която аз бих изразил своите резерви и своите аргументи против включването на България”, заяви Първанов и отново подчерта позицията си, че не е работа на служебното правителство да взема едно такова решение.

“Негова – на Стойнев, и поне на още двама министри, е отговорността за това, България да обърне гръб на отношенията ни с Русия. Толкова антируска политика в България никой не е провеждал и хората трябва да се произнесат за това. Не мисля, че избирателите ще приемат този обрат” – каза Георги Първанов.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн