Четири села се вдигнаха на борба срещу 35-годишна концесия за каменна кариера в Средна гора

STZAGORA.NET

Момент от днешната пресконференция. Снимка Дарик

*
Решението на МОСВ от миналата година за разкриване на кариера за варовик и доломити в землището на селата Едрево, Руманя, Братя Кунчеви и Оряховица да бъде отменено, настояват техни жители. Те са изпратили на 31 юли т.г. жалби до президента, премиера, министрите на икономиката и енергетиката, околната среда и водите, областния управител и РИОСВ – Стара Загора, подкрепена с над 1000 подписа. Концесията за кариерата е дадена на българо-турската фирма “АС-Стоунс” със седалище в Пловдив за 35 години. Ако кариерата заработи, ще бъде унищожена растителността на 744 декара в местността “Кереч Търла”, обясниха днес пред медиите в Стара Загора Красимир Папазов, Велин Янков (кмет) и Петранка Ризова от Едрево, Атанас Вапцаров (кмет) и Виолета Вапцарова от Оряховица и Богдана Георгиева от Руманя.

Ако гласът им не бъде чут, жителите на селата около набелязаната за разкриване кариера ще предприемат гражданско неподчинение, като блокират пътя през Прохода на Републиката по един час всеки ден, заявиха техните представители. Хората се опасяват от шума от взривовете и транспортната дейност, очакваното замърсяване с азотни, въглеродни оксиди и други вредни емисии, от неминуемото унищожаване на горската растителност, замърсяване и изчезване на водата. 35 години експлоатация ще превърнат 744-те декара на каменната кариера в пустош, заявяват инициативните комитети в селата, които водят битка за недопускането й на тяхна територия.

“Инвестиционното предложение ще окаже въздействие върху местообитанията на птиците. Територията ще бъде изцяло променена, а растителността унищожена. В момента това е широколистна гора с преобладание на дъб”, се казва в доклада за оценка на въздействието върху околната среда по проекта.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн