Миньорите от „Мини Марица-изток” ЕАД отбелязват днес професионалния си празник

STZAGORA.NET
По традиция в Деня на покровителя на миньорите Св. Иван Рилски – днес, 18 август, „Мини Марица-изток” ЕАД осигурява плодове и топла храна, приготвена в кухнята на Домашен социален патронаж в Раднево на 280 социално слаби граждани от общината. Молебен за здравето на всички работещи в дружеството, разработващо по открит способ най-голямо находище на лигнитни въглища у нас, бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион в храма „Св. Иван Рилски” в града. В рамките на празника бяха поднесени и цветя пред най-големия паметник на светеца закрилник на миньорите и покровител на всички българи. Архитектурният комплекс е висок повече от 30 метра и е построен през 2006 г. по проект на скулптора Минчо Минев с инвеститор ДДЗД „Св. Иван Рилски” – Раднево, и дарители „Мини Марица-изток” ЕАД, Община Раднево, която предоставя терена, фирми и граждани.

Тази година миньорите от „Мини Марица-изток” ЕАД отбелязват по нетрадиционен начин професионалния си празник.

Освен храната за социално слаби граждани на община Раднево с решение на ръководството и представителите на работниците в дружеството от двете синдикални организаци КНСБ и КТ „Подкрепа”, в края на миналата седмица за пострадалите от последното наводнение жители на Мизия бяха предоставени – 23 хил. л вода, 3 хил. л дезинфектанти, 2 хил. чифта ръкавици, 2 хил. дебели найлонови чувала и 200 поцинковани кофи. Част от дарението беше разтоварено от работници и служители на трите рудника директно за нуждите на едно от най-пострадалите училища в Мизия – Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски” с директор Галина Калмушка, където през тази учебна година ще се обучават близо 100 деца по специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки”. Сред работещите е стартирана кампания за набиране на учебни пособия (тетрадки, химикали, моливи и др.) ученически книги и прибори за учебната кухня, за да започне учебната им година с възможно най-малки сътресения.

Денят на църковния празник Успение на Свети Иван Рилски, покровител на миньорите, е определен за техен професионален празник с решение на МС от 8 август 1996 г. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн