Д-р Евгений ЖЕЛЕВ пред НБП: Кметът Живко Тодоров трябва да бъде подкрепен

STZAGORA.NET
- Д-р Желев, ще успее ли АБВ да се справи с ускореното партийно строителство в тези кратки срокове, за да реализира сериозно присъствие в регионите, в които резултатите на АБВ са по-слаби? Идеята за президентска република ли е най-високата стена между АБВ и БСП?

- В момента наистина много ускорено изграждаме партийни структури. В област Стара Загора вече имаме общински организации в Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Казанлък и в други населени места. Работим действително в дефицит на време, но това пък ни амбицира. Има активност, има желание, изключително много млади хора се включват в проекта ни. Смятам, че до началото на кампанията ще предложим по най-добрия начин нашите виждания и програма. Първи представихме програмните намерения на АБВ и организирахме масово разпространяване на нашите идеи, за да получим обратна връзка от гражданите – одобрение, неодобрение… Ефектът е бърз – някои от нашите тези започнаха да се повтарят от всички други партии – за демографската криза и необходимостта от решаване на този проблем, засилване на държавността, да не говорим, че никой не иска вече да се коалира с ДПС. Щом работят идеите – това е добре.

- А с вас иска ли да се коалира някой?

- Ние ще бъдем желан партньор, след като влезем в парламента, предполагам… Що се отнася до БСП, стената, вододелът не е идеята ни за президентска република, а ръководството на БСП. Ние първи вдигнахме глас и надигнахме глава против едноличното управление и задкулисието, срещу неадекватното поведение на върхушката на БСП. Сега БСП има нов председател – старо ръководство, или както се казва „Облякъл се Илия, пак в тия“. Ще видим какви политики ще предложат, ако изобщо могат да предложат нещо смислено, но така или иначе бъдещето е пред нас.

- Нито Георги Първанов, нито Вие ще водите листи – каква е причината – нова политическа концепция? Ново виждане за участие в политиката?

- Ние не сме излезли от една партия, за да се наредим на първите места в друга партия. Целта ни е друга – да сме инициатори на промяна в обществените отношения, в отношенията между партиите, в отношението на държавата към гражданите, отношението на самите институции в и към държавата. Има достатъчно много по-млади хора, по-амбициозни и по-способни, които могат да бъдат представители на общността в Стара Загора. Президентът повече, аз по-малко, но и двамата сме получили като реализация всичко, което сме желали. Сега можем да помагаме и да предлагаме опит.

- Какво мислите за служебното правителство, назначено от президента Плевнелиев – кои ще са най-големите му проблеми? Как оценявате премиера и състава, в каква степен ще се справи със задачите и основната – подготовката на изборите?

- Служебното правителство има ограничени пълномощия по Конституция. То ще работи два месеца и основната му задача е да подготви изборите, колкото и да му се иска на някого да бъдат разширени пълномощията му. Служебното правителство не е в добра ситуация, има доста проблеми, които ще трябва да решават, но в него има много способни хора, които могат да свършат полезни неща. Надявам се изборите да са подготвени добре, да няма костинбродски далавери.

- Няма как да не задам местен въпрос, който обаче развълнува цяла България – как оценявате действията на Живко Тодоров за събарянето на незаконните ромски постройки в парк „Борова гора“? Не само старозагорци, но и стотици хора от страната го подкрепиха, но остри критики и дори заплахи със съд му отправиха Хелзинкският комитет, „Евророма“!

- Кметът Живко Тодоров има нужда от подкрепа и трябва да бъде подкрепен в тези действия, защото демокрацията е преди всичко ред и законност. Имам определен опит в такъв тип действия и знам, че никак не е лесно да вземеш такива решения, но в края на краищата законът и общността ги изисква. И когато човек спазва законите и работи в интерес на обществото, той трябва да бъде подкрепен.

- Г-н Тодоров подчерта на пресконференция и в интервю за НБП, че тези положителни процеси са започнати от Вас, когато бяхте кмет на Стара Загора – с премахването на незаконните гаражи, с първите 2-3 разрушени незаконни постройки в „Лозенец“…

- Не ни беше лесно, сигурно сме ядосали много хора, но сега пък, 7 години по-късно, градът ни е чист, доста променен за добро, по-европейски и виждам, че хората го разбират.

- Симпатично е това, че хора с различна политическа ориентация, бивш и настоящ кмет на Стара Загора, зачитат един другиму заслугите…

- Разбира се. Аз много отдавна съм казал, че когато се случват хубави неща, че когато човек работи в полза на обществото, той трябва да бъде подкрепен, без значение каква е политическата му окраска.

Източник: НБП, Живка КЕХАЙОВА
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн