Георги Христозов и Васил Самарски – освободени от бордовете на БЕХ и Мините

STZAGORA.NET
От борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е освободен Георги Христозов, а на негово място влиза определеният за зам.-министър по енергетиката Антон Павлов. Христозов остава поне засега в борда на “Мини Марица-изток”. Оттам обаче излиза Васил Самарски, който ще бъде заменен от Андон Андонов.

Георги Христозов е освободен с протокол на министъра от 13 август. Той стана член на борда на БЕХ през юни миналата година, след като правителството “Орешарски” дойде на власт. Преди това, от края на 2007 г., той беше изпълнителен директор на ТЕЦ “Марица-изток 2″. По негово време е сключен проблемният договор с Idreco-Insigma за изграждането на две сероочистки с технология, както се оказа по-късно, открадната от Alstom. Тогава тецът смени и застрахователя си от специализираното ЗАД “Енергия” (в което ТЕЦ “Марица-изток 2″ има миноритарно участие) със ЗАД “Виктория”, в чийто надзорен съвет е банкерът Цветан Василев. Христозов е бил изпълнителен директор на “Видахим”, но в енергийните среди упорито се говори, че той е реалният собственик на видинската когенерация. От октомври 2013 г. до средата на юли тази година той беше и член на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй”.

Подписът на Христозов (все още в качеството му на председател на съвета на директорите на БЕХ) стои под протокола за освобождаването на Васил Самарски от борда. Той е приет още на 8 август, но е подаден в Търговския регистър в четвъртък. Самарски е известен като областен председател на БСП в Стара Загора.

Новото назначение в борда на “Мини Марица-изток” Андон Андонов е депутат от ГЕРБ в последното (42-ото) Народно събрание. Той беше и член на енергийната комисия. В регистъра ДАКСИ името му фигурира единствено като един от многото управляващи в Научно-техническия съюз на енергетиците в България.

Източник: “Капитал” (със съкращения)
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн