Влак се запали на 2 километра от Стара Загора

STZAGORA.NET

Снимка www.24chasa.bg

Електрическият локомотив на бързия влак от София за Бургас се запали в движение при скорост 130 километра в час към 18,15 часа днес преди гара Стара Загора, няма пострадали, съобщи кореспондентът на “24 часа” в Стара Загора Ваньо Стоилов. Машинистът на влака Ивайло Марков от локомотивното депо в София успял да спре композицията на около 3 километра западно от Стара Загора и първи започнал да гаси пламъците с пожарогасителя си.

“Усетих миризма на дим и на изгоряло трансформаторно масло и веднага започнах да спирам влака”, разказа пред “24 часа” машинистът. Той смята, че в движение е дал на късо силов кабел на хоризонтален вентилатор, а възникналата искра е запалила изтичащо трансформаторно масло. “В локомотива има 3 тона масло, щяхме да повторим кардамския случай, ако не бяхме изгасили огъня и той се бе прехвърлил към вагоните”, категоричен е Марков. На подаден сигнал на телефон 112 на мястото на инцидента пристигна и противопожарен автомобил от Стара Загора.

Дали това е точната причина за аварията на локомотива, който е серия 44, ще отговори започналото веднага следствие. Докато траеше огледът на авариралия електровоз, пътниците, които веднага били предупредени да слязат от влака с багажа си, трябваше да изчакат край вагоните насред полето. Както винаги става в такива случай с БДЖ, хората масово се оплакаха от липсата на информация кога ще продължат.

По разписание влакът от София за Бургас трябва да пристигне в Стара Загора в 18 без една минута, движел се е с петнайсетина минути закъснение. До Бургас то ще стане най-малко 3 часа. Най-напред от БДЖ възнамеряваха да прехвърлят пътниците от 4-те вагона, които са около 100 човека, на автобуси до гара Стара Загора, след което да продължат с влак. След това обаче бе решено само авариралата машина да бъде изтеглена до старозагорското депо с дизелов локомотив, а от гара Стара Загора да дойде здрав електровоз, който да закара вагоните до Бургас, тъй като те не пострадаха. От старозагорската гара увериха, че малко след 21 часа вече закачат новия локомотив и пътните страдалци всеки момент ще продължат към морето след тричасов принудителен престой.

“Видях дим откъм локомотива, много силно замириса на изгоряло масло, все едно, че е аварирал автомобил. Скоростта в този момент бе много висока, добре, че машинистът усети всичко навреме”, сподели пред “24 часа” Симеон Нейчев от Стара Загора, който се прибирал с влака от столицата. Работници от близката нефтобаза също разказали, че видяли дим и огън откъм локомотива. По него обаче нямаше видими следи от пожар, само мирис на изгоряло, видя на място репортерът на “24 часа”.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн