Стара Загора отбеляза 137 години от боевете за защитата на града по време на Освобождението

STZAGORA.NET





Община Стара Загора организира днес тържествено общоградско честване за отбелязване на 137-та годишнина от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

Признателните старозагорци окичиха с венци и цветя паметните места в града, свързани с годишнината: Мавзолей-костница „19 юлий 1877г.”, „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин”, „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.”, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.” и „Паметник на загиналите във войните старозагорци”.

По традиция на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” се състоя военен ритуал, в който участваха Военен духов оркестър, почетна рота и почетен караул от Втора механизирана бригада. Слово за героизма на защитниците на града и важните боеве в хода на Руско-турската освободителна война изнесе подп. Стоян Стоянов, зам.-началник щаб на бригадата.

В ритуала участваха зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Живка Аладжова, представители на културни институти, обществени и патриотични организации, политически партии и граждани.

В подножието на паметника бяха положени венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет в Стара Загора, граждански сдружения и признателното гражданство.

#vvv

spodelime

1 коментар on “Стара Загора отбеляза 137 години от боевете за защитата на града по време на Освобождението”

  • Светлана wrote on 2 август, 2014, 12:04

    Такие же мероприятия хорошо бы делать и в Москве!!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн