На изпитите след 7 клас в Старозагорска област – 1200 кръгли двойки по български и математика, и само 3 пълни шестици

STZAGORA.NET

Донка Симеонова

С приключилото на 28 юли трето класиране и попълване на незаетите места в паралелките, към края си е кампанията по приемането на ученици след завършен 7-ми клас в държавните и общински училища за учебната 2014-2015 година. Резултатите от тазгодишните изпити в Старозагорска област съобщи Донка Симеонова, началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Приемът след седми клас се осъществява от 36 училища в Стара Загора и региона. В тях за 1664 места в 31 профилирани и 33 професионални паралелки тази година кандидатстваха над 2900 ученици, тоест почти всички от трите хиляди, завършващи 7-ми клас.

На изпита по български език и литература са се явили 2901 ученици. Пълни шестици са получили едва трима от тях, като и трите оценки са на момичета. Кръглите двойки са 514 на брой, или близо 18 процента. 329 от тях са писани на момчета, а 185 – на момичета.

На изпита по математика оценка 6.00 не е получил нито един от явилите се 2888 кандидати. Отличните оценки от 5.50 до 6.00 са 79 на брой, като са разпределени почти поравно между момичетата и момчетата. Двойките са 686, което прави близо 24 на сто. Две трети от тях са “заслужени” отново от момчета.

С “двойни” двойки – едновременно и по български език и литература, и по математика, са приключили амбициите си да продължат образованието си в предпочитано школо 333 ученици, което прави над 11 процента от всички кандидати. И в тази негативна комплексна класация момчетата са 67%, а момичетата – 33%.

При записването се следи всяка от паралелките да бъде попълнена с най-малко 18 и най-много 26 ученици, припомни Донка Симеонова. Кандидатствалите тази година са достатъчно на брой, за да не бъде закрита нито една от съществуващите профилирани или професионални паралелки в Старозагорска област.

Според обявения график окончателното утвърждаване на осъществения държавен план-прием трябва да приключи до четвъртък, 31 юли.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн