До два броя домашни любимци в един дом, повече местостоянки за таксита и въжен атракцион в Зоопарка ще обсъдят старейшините на предстоящата сесия

STZAGORA.NET
64 точки се съдържат в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора. То ще се проведе идния четвъртък, 31 юли, от 9 часа в зала “П.Р.Славейков” на Общината.

Сесията ще започне с обсъждането на промени в две наредби. Първата от тях е за отглеждането на животни в населените места в община Стара Загора. Новото, което се предлага, е забрана за отглеждането на повече от два броя домашни любимци, като в това число влизат и кучетата, и котките. “От три нататък вече е развъдник” – коментира председателят на Общинския съвет Емил Христов на днешната си редовна среща с журналисти преди сесията. След повече от две нарушения се вземат мерки за отвеждането в приют на наднормативните животни. Това се отнася не само за градските жилища, но така също и за дворове и парцели. Същевременно се запазва изискването отглеждането на домашни любимци да не създава неудобство на съседите.

Втората наредба, в която се предлагат допълнения и изменения, предвижда увеличаване на броя на местостоянките за таксита. Ако точката бъде приета, две допълнителни ще има на бул. “Столетов” в източната част на уширението за градския транспорт до ГПЧЕ “Ромен Ролан”; една местостоянка ще има на източната лента на ул. “Кольо Ганчев”, още една – на “Парчевич” и две – на западната лента на бул. “Методи Кусев”, южно от “Генерал Гурко”.

На територията на Зоопарка пък ще бъде обсъдено и гласувано изграждането на стационарен въжен атракцион на площ от 700 кв.м западно от клетката на рисовете, между двете асфалтови алеи. Такива съоръжения има само в София, Благоевград и Чепеларе. Не се изисква никакъв строеж, нито изсичане на гори или каквито и да било промени в околната среда. Предложението на “Уорк партнерс” е изключително атрактивно и ще допринесе Зоопаркът да стане още по-добър.

В заседанието на Общинския съвет ще бъде гласувана промяна в инвестиционната програма на община Стара Загора, свързана с вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета. “Искам твърдо да кажа, че не увеличаваме разходната част на бюджета – увери Емил Христов. – Промяната се налага поради намаление на стойностите на някои от обектите и увеличение на стойностите на други. Вече работим по първият етап на стойност 1 милион и 68 хиляди лева по проект “Зелена и достъпна градска среда”, по който вече има финансиране. Започва работа и по втория етап – с цялостен ремонт на улица “Братя Жекови”, реконструкция на малки улички, междублокови пространства и детски площадки, по който засега няма осигурено финансиране, а искаме да го завършим. Затова един милион и половина лева ще бъдат прехвърлени към него от проекта за квартал “Три чучура-север”, за чието финансиране ще се поеме дългосрочен общински дълг.”

Пета, шеста и седма точка от дневния ред са свързани с общинската фирма “Тролейбусни превози”, съобщи Емил Христов. Предлага се увеличаване на уставния капитал със сума, заделена още през 2006 г. за нови тролейбуси, част от която е останала. Това се налага, тъй като Оперативна програма “Околна среда” е със спряно финансиране и за тролейбусите, които ще пристигнат в Стара Загора през август и до края на годината няма да имат осигурено финансиране. Надеждите са свързани с възстановяване на финансирането за третата партида тролейбуси, която се очаква през октомври.

Точка осма от дневния ред според Емил Христов е една от най-ключовите. Тя е свързана с финансирането от бюджета на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания. Към Тубдиспансера вече има отправено предупреждение за изключване на електрозахранването и блокиране на сметки. Въпреки търсените контакти от страна на Общината с министъра на здравеопазването през последната година, държавата не е проявила разбиране по въпроса, въпреки че става дума за нейни ангажименти към лечебното заведение. Затова на Общинския съвет се предлага да гласува помощ за Тубдиспансера в размер на 50 000 лева, които ще дойдат от резерва на общинския бюджет. “Целта е да се спаси функциониращото все още лечебно заведение с надеждата, че следващото правителство ще ни обърне малко повече внимание и ще успеем да намерим решение, което да удовлетворява и двете страни – от една страна да не спираме лечението на болните, да не уволняваме персонал, който наистина е висококвалифициран, а от друга страна това дружество да не носи непрекъснато загуби на Общината” – каза Емил Христов.

С друга сума от 30 хиляди лева се предлага увеличаване на капитала на “Обредни дейности”, за обновяване на морално и физически остарелия автопарк на общинското дружество. Съветниците ще разгледат и въпроса за ползването на общински помещения в съседство с бившето кино “Жельо Диманов” от сдружението на общопрактикуващите лекари за дежурен кабинет.

Тъй като през август няма да има сесия на Общинския съвет, а само заседания на постоянните комисии, следващата дата, на която общинските съветници ще се съберат, ще бъде от 4-ти до 11-ти септември, информира още Емил Христов.
#

бутони за социални мрежи

1 коментар on “До два броя домашни любимци в един дом, повече местостоянки за таксита и въжен атракцион в Зоопарка ще обсъдят старейшините на предстоящата сесия”

  • христо wrote on 25 юли, 2014, 14:34

    да ама трябва да има изключения за аквариумите с рибки където ма не два а 20 броя рибки в един акварим че и повече или клетка с 4 канарчета да кажем


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн