Депутати от ГЕРБ алармираха за масови уволнения на ръководни кадри във ВиК – Стара Загора

STZAGORA.NET

Народните представители от ГЕРБ Пламен Йорданов и д-р Кирил Добрев съобщиха днес пред медиите, че в държавното дружество “ВиК” ЕООД – Стара Загора, в което неотдавна беше сменен досегашният управител Радостин Миланов, а на негово място – назначен 34-годишният Мирослав Желев, новият шеф е започнал да уволнява дългогодишни и доказани служители в системата. Десетина дни след встъпването си в длъжност той е успял да изготви заповеди за освобождаване на ръководни служители като Ивелин Николов – ръководител на автосервиза, Митко Николов – ръководител “Охрана и сигурност” в управлението на ВиК, Пеньо Пейков – ръоводител на старозагорския градски район на ВиК, и Стоян Балев – главен инженер в централното управление. За Николай Калудов – ръководител “Поддръжка и експлоатация”, се подготвя атестация, след която той да бъде сменен. Същото се отнася и за Стойко Петков – ръководител “Жалби” в централното управление на ВиК – Стара Загора.

“Ние разбираме, че явно има сътресения в отношенията между различните групи на управляващите партии в момента, но имаме сериозни опасения дали това няма да доведе до сътресения във ВиК-сектора на Стара Загора и до невъзможност за изпълняване на големите проекти в града и като краен резултат – до промяна в цената на водата, което е важно за всички нас. Затова изчакахме две седмици, за да видим дали все пак някой ще даде отговор на тези въпроси. Следващото наше действие ще бъде да зададем въпрос до министъра на регионалното развитие какви са мотивите за освобождаването на стария директор на ВиК и защо това стана две седмици преди подаването на оставката на правителството, което е с изчерпано обществено доверие” – каза Пламен Йорданов.

“В банковия сектор, икономиката, ядрената енергетика и прочие отрасли напоследък се правят промени, освобождават се и се назначават хора, сменят се цели екипи без публичност, без публичен анализ, без да е ясно и на специалисти, и на обществото защо се прави това, какви са грешките или направените пропуски от страна на един ръководител или екип, и без да се аргументира ясно и логично защо се назначава друг ръководител и друг екип. Това е традиция, която виждаме през последната година. Неяснотата, мъглявината в управлението на държавата и на регионите остават” – обобщи д-р Кирил Добрев.

“Как и защо става това при положение, че има постигнато съгласие за оставка на правителството след по-малко от 2-3 седмици, се прави ключова смяна в един от най-важните сектори в Стара Загора – сектор, в който работят над 800 човека, при положение, че новият директор е избран от правителство, предложено от хора, които са с изчерпано обществено доверие?” – попита Пламен Йорданов.

“Въпросите, които искаме да зададем, са следните – продължи депутатът: – За нас тази промяна на директора на ВиК може да бъде по няколко причини, които са и най-логичните. На първо място – несправяне със задачите от стария ръководител. Ако това е така, ние искаме министърът на регионалното развитие и хората, които са предложили неговата номинация в лицето на структурите на БСП в Стара Загора, да излезнат и да кажат, че този човек не се е справил със задачите, които са поставени като управител на ВиК, и да се понесе политическата и институционалната отговорност за това несправяне със задачите.

Другата хипотеза според нас за освобождавенето на този директор на ВиК и назначаването на новия младеж, е намерението да бъдат прикрити злоупотреби и неефективно управление в една от другите важни системи в града – това е системата на здравеопазването. Защото случайно или не, по-скоро не, заповедта за смяна на директора на ВиК идва непосредствено след явната публична конфронтация между него и директора на болницата проф. Чакърова. Възниква въпросът дали пък този директор на ВиК не е искал да покаже наяве порочното управление на болницата чрез действието запориране на банковите сметки, и по този начин да е станал неудобен за управлението? И това да е причината за уволнението му – той е сменен, за да може безобразията в болницата да продължат” – коментира Пламен Йорданов.

“Не ни е много ясна и тази дистанцираност, която напоследък наблюдаваме между Областния управител и изпълнителния директор на МБАЛ “Киркович” (Университетска). Екипът на ръководството на болницата беше подбран с активното съдействие и участие на Областния управител, а сега наблюдаваме една разнопосочност, едно дистанциране един от друг на двете институции. Търсим отговор на тези въпроси и ние самите, понеже публично не е даден” – допълни д-р Кирил Добрев.
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн