Стара Загора се справя бързо с последствията от бурята

STZAGORA.NET


10-15 паднали дървета, стотици изпочупени клони, няколко пострадали от паднали клони коли, скъсани кабели, прекъснато електрозахранване в кварталите “Самара”, “Зора” и част от “К.Ганчев”, както и в селата Дълбоки и Еленино. Това са щетите от ураганната буря, която премина през Стара Загора вечерта на 24 юни, съобщи кметът Живко Тодоров.

До 3 часа през нощта той и заместниците му са обикаляли нощните улици на града, за да осигурят своевременна реакция и отстраняване на авариите. Големите дървета са нарязани от служители на Пожарната, на които кметът специално благодари за положения труд. След тях са вървели общинските служби и са извозвали останалите на земята клони. Днес през деня стартира почистването от нападалия липов цвят, дребни клони и листа. Почистват се задръстените отводнителни шахти, за да са готови да поемат следващия дъжд. В тази връзка кметът припомни, че от над 300 души преди 5-6 години по държавната програма за временна заетост, в момента, след орязването на програмата, те са под 100. “Не получаваме никаква държавна помощ, разчитаме само на пари от оперативните програми”, каза Живко Тодоров.

Общината е изпратила земекопна техника за прочистването на отводнителните дерета в селата Ромъня и Арнаутито. Постъпил е и сигнал за ниско напрежение в мрежата, който е препратен за реакция към EVN.

По Водния проект на Стара Загора, който се реализира от няколко месеца, вече е асфалтирана ул. “Св.княз Борис” на изток от бул.”П. Евтимий”. След 1-2 седмици ще започне асфалтиране на същата улица и покрай Дома на строителя на запад, информира още кметът. Основният проблем по Водния проект е, че временно от ЕС са спрени парите по Оперативна програма “Околна среда”, плащанията по него са стопирани и Общината се разплаща за свършената работа от собствения си бюджет. Неплатени засега са останали два сертификата за извършена работа, всеки по 2 млн. лв. Въпреки затрудненията, очаква се изпълнението на Водния проект да приключи през месец август.

В плановете на Общината е да асфалтира цялостно два старозагорски квартала – “Самара-3″ и “3 чучура-север”, но преди това там трябва да бъдат сменени ВиК-тръбите, които са вече 40-годишни и често аварират.

На 21 юли ще стартира акцията по отстраняване на първите набелязани незаконни постройки в кв. “Лозенец”, отново потвърди кметът. 350 са общо незаконните къщи там, които поетапно ще бъдат премахнати, в това число и големи “палати”, за които полицията ще има думата да разследва откъде са огромните средства за вдигането им. Освободените площи ще бъдат залесени с цел възстановяване на растителността. За да се пресичат в зародиш всякакви наченки на незаконно строителство в махалата, ще бъде осигурено денонощно видеонаблюдение.

През следващия програмен период в кв.”Лозенец” ще бъде направена канализационна мрежа и проектиране на улиците. Целта е да се подобри отводняването, което ще спре свличането на земна маса по наклона към центъра на Стара Загора по време на дъжд.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн