Работна среща по европроекта INSIDDE ще се проведе в РИМ – Стара Загора на 1 юли

STZAGORA.NET

На 01. 07. 2014 г. в РИМ – Стара Загора ще се проведе работна среща по европейския проект INSIDDE, в който Старозагорския музей е ключов партньор.

На срещата ще бъдат представени резултатите от работата по време на третото шестмесечие и ще се обсъдят предстоящите задачи и действия.
В музея ще се съберат представители от фирмите, институтите и университетите, част от проектния консорциум:

• Treelogic (Испания) – Координатор
• University of Oviedo (Испания) – Технически отговорник
• ITMA Materials Technology (Испания)
• Delft University of Technology (Холандия)
• Centro Regional de Bellas Artes de Oviedo (MBBAA) (Испания)
• Istituto Nazionale di Ottica, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Италия)
• Regional Museum of History – Stara Zagora (България)
• 3DDynamics (Белгия)

Чуждестранните партньори ще видят отблизо артефактите, които РИМ – Стара Загора ще предостави, за да бъдат изследвани с иновативната терахерцова технология в Испания. По време на престоя си в Стара Загора, представител на 3DDynamics (Белгия) ще направи 3D заснемане на същите артефакти. Получените изображения ще бъдат качени в европейската online мрежа Europeana и използвани в смартфон приложението с добавена реалност, което в момента е в процес на разработване.

Прототипна версия на смартфон приложението ще бъде представена в РИМ – Стара Загора върху картина от фондовете на музея.

Разкриване тайните на произведения на изкуството

Проектът INSIDDE ще разработи скенер, който работи с терахерцови честоти. Това ще разкрие детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството като картини и древни керамични съдове.

Този проект се финансира от ЕС в рамките на Седма рамкова програма.

Интеграция на технологични решения за възпроизвеждане на изображения, разкриване и цифровизацията на скрити елементи в произведения на изкуството (INSIDDE) е насочен към разработването и прилагането на системата за улавяне на изображения в рамките на терахерцовите честоти. Това ще спомогне да се разбулят тайните, скрити под повърхностния слой на произведения на изкуството, като същевременно ще продължат да се развиват вече съществуващите 2D и 3D техники за обработка на артефакти.

Благодарение на INSIDDE ще бъде възможно да се уловят и визуализират първоначални скици, както и крайните произведения на изкуството. Ще бъде възможно и откриването на скрити картини, реконструкцията на творческия процес или определяне на съдържанието на затворени керамични съдове. Използването на приложение, базирано на метода добавена реалност ще доведе до по – атрактивно презентиране на произведенията на изкуството пред посетителите в музеите. Освен това, за всеки гражданин изображенията, получени от работата по INSIDDE ще бъдат достъпни с помощта на устройства за достъп до интернет (компютри, таблети, смартфони и т.н.) чрез европейската мрежа за споделяне Europeana.

През последните години комбинация от нови технологични постижения и богатото европейско културно наследство е довело до масивен процес на цифровизация не само на малки предмети, но и на цели сгради, като тези изображения са използвани в реконструкцията на стари градове.
Този интерес към европейското културно наследство и използването на нови технологии са комбинирани в INSIDDE, за да добием по-добри престрави за детайлите в произведенията на изкуството и да разгадаем техните тайни. Освен това, проектът разчита на подкрепа, осигурена от престижен мултидисциплинарен екип с богат опит в изследователски проекти на високо ниво.

Терахерцова вълна

Тази тип радиочестотна вълна (между 300 GHz и 3 THz) съшествува над честотите на тези, които използват мобилните телефони и спътниковите комуникации и под честотите на инфрачервената светлина. Това означава, че THz радиацията е нейонизираща. Следователно, тя не е вредна за хората, както например рентгеновите лъчи и също така позволява безвредно проникване в непроводими материали, което прави THz вълните подходящи за използване в тази сфера.

Този изследователски проект е бил одобрен от Европейския съюз в рамките на Седмата рамкова програма за подкрепа на научните изследвания. Това е основният инструмент на ЕС за финансиране на изследователски проекти през периода 2007-2013 г. с общ бюджет от повече от 50 000 млн. евро.

INSIDDE разчита на общ бюджет от 3,640 милиона евро, от които почти 2.9 са принос на ЕС. Този забележителен интердисциплинарен проект ще бъде разработен за три години и координиран от Treelogic със съдействието на други 7 участници от пет европейски страни.

• University of Oviedo (Испания) – Технически отговорник
• ITMA Materials Technology (Испания)
• Delft University of Technology (Холандия)
• Centro Regional de Bellas Artes de Oviedo (MBBAA) (Испания)
• Istituto Nazionale di Ottica, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Италия)
• Regional Museum of History – Stara Zagora (България)
• 3DDynamics (Белгия)

Освен това, INSIDDE разчита на комисия от експерти:

• Д-р Шринивас Шридхар, Директор на Electronic Materials Research Institute (eMRI) в Североизточния университет (Бостън, САЩ).
• Д-р Роса M. Менендес Лопес и д-р Патрисия Алварес Родригес, и двете от Instituto Nacional del Carbon (INCAR-CSIC).

Търговско-промишлена палата – Стара Загора съдейства за включване на РИМ – Стара Загора като партньор в този проект, за разработване на проектното предложение и се ангажира изцяло да подпомага координирането, изпълнението и отчитането на проекта.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн