Кметове и експерти обсъждаха координирани действия в случай на криза

STZAGORA.NET

Работна среща с кметове и експерти от общините в областта, и представители на ОУПБЗН Стара Загора бе проведена днес при областния управител Живка Аладжова. Целта на заседанието бе подобряване на координацията между институциите и съвместните им действия при бедствия и кризисни ситуации – в пряк диалог да се създаде план, при който чрез съвместни усилия максимално бързо бедствието да бъде овладяно и щетите да бъдат ограничени.

Павлин Радев – гл.експерт ОМП в областна администрация Стара Загора и инспектор Михаил Михов, началник група „Оперативен център” към ОУПБЗН Стара Загора представиха доклад и презентация за реда на действия от страна на всяка институция при настъпване на кризисна ситуация или бедствие. Беше изнесена информация за ролята и възможностите на Единната спасителна система, която извършва действията по защита на населението.

Областният управител насочи вниманието на кметовете към това, в общинските планове за защита и действие при бедствие да са налични актуални данни и цялостна информация за възможностите за подкрепа в кризисни ситуации от страна на бизнеса. „Във всяка община е нужно да се изготви актуален списък с фирмите и съответно техниката, оборудването и човешкия ресурс, които биха могли да бъдат използвани при необходимост”, посочи Аладжова.

Беше взето решение на следващо заседание в подобен формат в Областна администрация Стара Загора кметовете на общините да представят свои проекти, свързани с превенция на природните бедствия. Всички проекти ще бъдат обсъдени, а някои ще бъдат предложени за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. За осъществяването на други ще бъде използвана техническата помощ и сили на държавните дружества в областта.

Във връзка с предстоящия пожароопасен сезон и след сигнали на някои от кметовете Аладжова се ангажира да съдейства Областното пътно управление – Стара Загора да започне по-рано от предвиденото косенето на треви и почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа – първи, втори и трети клас, за да се ограничи възможността от възникване на пожари в близост до посевите.

Кметът на община Павел баня Станимир Радевски изказа благодарност за своевременната намеса и оказването на необходимата подкрепа по време и след наводнението в с. Турия през миналата седмица. Радевски добави, че ситуацията в населеното място постепенно се нормализира.
#

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Кметове и експерти обсъждаха координирани действия в случай на криза”

  • Анонимен wrote on 8 октомври, 2014, 10:47

    Малко ми е странно това събрание, където обсъждат евентуални мерки при криза….та ние сме си в криза от доста време и по скоро трябва да седнат и да решат как да излезнем от нея или поне да се намалят проблемите на жителите на страната.Харесва ми статията ви,определено ме накарахте малко да се усмихна още от сутринта на тема политика, което става често слушайки ги как говорят едно и също и само се плюят един друг.Очакваме още новини от вас.Всеки иска различни неща, а нали всички са с една идея там, или поне с това сме ги избрали….


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн