“Различният поглед” проведе обществен дебат относно емиграцията на младите хора

STZAGORA.NET


Старозагорското сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” проведе първия от серията четири обществени дебата в партньорство с Центъра за култура и дебат “Червената къща” – София по проект „Българска мрежа за граждански диалог“. Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Дебатът бе озаглавен „Should I stay or should I go?“ по известната песен на The Clash, визирайки въпроса “Да остана или да си тръгна от България?”.

Като панелисти в дебата се включиха трима млади хора с различни истории: Давид Василев, роден и израстнал в Стара Загора и от 15 години живеещ в Ню Йорк, фотограф и организатор на разнообразни културни събития, който няма намерение да се връща у нас; Стефка Цанева, бивша възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, учила и живяла 4 години в Германия, завърнала се в България и понастоящем експерт „Програми и проекти“ в Общинска фондация „Пловдив 2019“, и Матеуш Щайнке, понастоящем доброволец на ССИК “Различният поглед” по програма „Младежта в действие“, който има желанието да остане да живее и работи в България след приключване на мисията му.

Участие в дебата, модериран от Стефан Кръстев от Червената къща, взеха и много от присъстващите в залата на Регионалната библиотека млади хора, а също и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” от Община Стара Загора, както и Мария Бакоева, преподавател в ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Веднага след разговора присъстващите се насладиха на страхотния български филм „Писмо до Америка“, предоставен специално за събитието от продуцента КЛАС филм.

Предстоят още 3 дебата в Стара Загора, единия от които ще бъде организиран в рамките на Седмия фестивал на изкуствата “Различният поглед” от 19 до 21 септември 2014 г.

През месец юни ще бъдат проведени и дебати в други български градове по проекта: на 21-ви във Варна – за кандидатурата на Варна за културна столица на Европа, на 24-ти в Русе – за градската среда и развитието на града и на 27-ми в София на тема „БДЖ – държавни или частни?“
#

сподели ме

1 коментар on ““Различният поглед” проведе обществен дебат относно емиграцията на младите хора”

  • пиеро wrote on 19 юни, 2014, 6:07

    Присъствах на този “дебат”. Пълен провал! Несериозна работа! Напразно похарчени пари – наши и на другите страни. Нямаше никакви факти,статистика относно миграцията и анализ на тенденциите,причините. За съжаление не бих могъл да откроя никакви плюсове.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн