Община Стара Загора обезопасява движението на пешеходци по улиците в града

STZAGORA.NET



Община Стара Загора изпълнява мащабна проограма за обезопасяване на движението на пешеходци по улиците на града чрез изграждане на изкуствени неравности и червено-бели пешеходни пътеки, поставяне на специални светофари, осветление, парапети и колчета по тротоарите. Общо 58 пешеходни пътеки тип „зебра”, изработени по метода червено-бял структурен студен пластик, са изградени по старозагорските улици от началото на мандата на кмета Живко Тодоров. По негово настояване акцентът е поставен на оживените публични места край детските площадки, училища, паркове и автобусните спирки.

Нови червено-бели пешеходни пътеки се изграждат край новата автобусна спирка „Алана”. За по-голямо удобство и сигурност на гражданите, ползващи градски транспорт в Стара Загора, от днес тя е преместена на пресечката на ул. „Ген. Гурко” и ул. „П. Парчевич”. Изградени са специални уширения за автобусите, монтирани са заслони за пътниците и е поставено специално осветление на местата за пресичане. Намиращата се в близост детска площадка е обезопасена със специална ограда.

Нови парапети и червено-бяла пешеходна пътека има и на автобусната спирка на хотел „Верея“. Две „гърбици“ с червено-бял структурен пластик са изградени и край Пето основно училище. На запад от училището, на пресечката на ул.“Ген.Гурко“ с ул.“Д.Стаев“, е поставен светофар тип „Бягащ пешеходец“. Там също ще бъде изградена червено-бяла пътека, ще бъде поставено насочено осветление и парапети по предложение на общинския съветник Николай Диков. Целта е да бъде обезопасено движението на ученици в района, на които се налага да пресичат улицата с интензивно движение.

Две изкуствени неравности с червено-бели пешеходни пътеки се изграждат в момента и на основните подстъпи към парка „Зеленият клин“, на улиците „Д.Подвързачов“ и „Хр.Морфова“. Всички неравности, които се изграждат в града, са с височина 8 см и широчина 5,50 м или 7,50 м, в зависимост от интензивността на пешеходния поток, както изисква Наредбата на МВР за съоръжения и елементи, участващи в организацията на движението на МПС.

Такива съоръжения предстои да бъдат изградени и на пресечката на ул.“Радост“ с бул.“Св.П.Евтимий“ в кв. К.Ганчево“, на пресечката на същия булевард с ул.“Дим.Маджаров“ в посока Екарисажа, до спортната площадка в с. Богомилово, до училището в с. Хрищени, както и в селата Г.Ботево и Преславен.


#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн