Градовете финалисти в конкурса „Предизвикателство за кметове“ на фондация Блумбърг подготвят проектите си до 31 юли

STZAGORA.NET
Представители на Община Стара Загора, която се класира сред 21-те града в конкурса Mayors Challenge (Предизвикателство за кметове), борещи се за наградата от 5 млн. долара на фондация Блумбърг, участва в проведената среща (Ideas Camp) на финалистите в Берлин.

По-рано през годината кандидатите представиха повече от 150 проектни идеи, от които бяха избрани градовете Амстердам, Атина, Барселона, Болоня, Бристол, Бърно, Кардиф, Флоренция, Гданск, Къркли, Краков, Лондон, Лисабон, Мадрид, Шаербек, София, Стокхолм, Хага, Варшава, Йорк и Стара Загора.

В началото на първия работен ден участниците са били приветствани от основателя на фондацията Майкъл Блумбърг – бивш кмет на Ню Йорк, който вечерта се е срещнал и разговарял с тях на прием в арт работилницата на Олафур Елиасон – артистът, изработил статуетката за победителите. Ръководителят на старозагорския проект Румяна Грозева, изп.директор на Агенцията за регионално развитие и директорът на общинската дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” Георги Симеонов разговаряха с милиардера-филантроп и му подариха фотоалбум на Стара Загора.


Работната програма е била наситена с лекции, упражнения и срещи с консултантите, с които до този момент екипите са работили основно онлайн. В Ideas Camp са взели участие като лектори и говорители водещи топ мениджъри от NESTA, CITYMART, MINDLAB и Община Пало Алто, както и представители на миналогодишните победители по програмата Mayors Challenge от САЩ – Филаделфия, Чикаго, Санта Моника и Провидънс.

В Берлин финалистите проведоха срещи със специалисти в различни области с цел проектните им идеи да бъдат доразвити и обогатени в условията на конкуренция и партньорство, а екипите да получат съвети и обратна връзка. До 31.07.2014 г. те трябва да подготвят окончателните проекти, с които ще се борят за голямата награда от 5 милиона долара. Освен нея, още 4 идеи ще получат за реализацията си по 1 милион USD.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн