Президентът Плевнелиев в Казанлък: Стига със скандалите и противопоставянето, нужно е широко национално съгласие

STZAGORA.NET

“Имам добра комуникация с лидерите на парламентарно представените политически сили. Проведох разговори и с Борисов, и с Местан, и със Станишев. Продължавам да имам добър контакт и диалог с всеки един от тях. В трудната политическа, а и в очевидно очертаващата се парламентарна криза в България очаквам от всички политици да се отнесат по един отговорен начин. Стига вече със скандалите, стига с противопоставянето. На нас ни трябват решения.”

Това каза по време на проведения днес в Казанлък традиционен Празник на розата президентът на България Росен Плевнелиев.

“Ясно е – продължи той, – че страната отива към предсрочни парламентарни избори през есента. Искам да проведа поредица от разговори с политическите лидери, търсейки съгласие с тях – ще го нарека широко, а защо не и национално съгласие за провеждането на реформи в секторите здравеопазване, администрация, пенсионно осигуряване; за проблемите в енергетиката, включително по “Южен поток”, и в много други сфери на държавата – спрените еврофондове, международния имиджов проблем, който имаме.

Политическият елит на държавата заедно, надявам се в съгласие и синхрон, трябва да излезе с ясно послание към нацията кога и какво ще се свърши. Искам да помоля всички политици в България: Спрете реваншизма! Народът не очаква това от вас. Народът очаква отговорно решение на българските политици за трудната политическа ситуация, както и за икономическата и демографската криза. Те изискват не реваншизъм, а отговорен подход”, каза още президентът.

Като държавен глава Росен Плевнелиев декларира пред медиите, че няма да реди никакви коалиции в Президентството, но ще се бори за споменатото широко национално съгласие за реформи, за надграждане по петте стратегически приоритета на страната – пенсионната и образователната реформа, здравеопазването, енергетиката и еврофондовете. “Ако по тези неща не постигнем съгласие, ние ще завъртим държавата в една криза, пред която и италианските кризи от година за година ще ни се видят цвете” – допълни каза той.

Служебно правителство е рано да се коментира, посочи Плевнелиев. “За мен служебното правителство не е самоцел. То е инструмент да постигнем нещо много важно – да успокоим нацията и да зададем посоката за правилните приоритети, която да бъде следвана и от следващото правителство” – каза държавният глава.

* * *

Царица Роза 2014 Гергана Петрова и двете й подгласнички Ренета Колева и Бетина Миткова

В традиционното шествие, което е част от програмата на създадения преди 111 години Празник на розата в Казанлък, днес по обед взеха участие над 7 хиляди представители на културни, учебни и детски заведения и спортни клубове в общината. Пред десетки хиляди граждани и гости на Казанлък дефилираха и гостите на Международния фолклорен фестивал.

На събитието присъстваха представители на дипломатическите мисии у нас, народни представители, представители на побратимените на Казанлък градове от Франция, Русия и Македония, кметове на общини от страната, представители на общинските съвети, чуждестранни туристи.

В приветствието си кметът на община Казанлък Галина Стоянова пожела казанлъчани да съхранят традицията и да я предадат на децата си с гордост и уважение, а на гостите на празника – винаги да преоткриват магията на Казанлък със собствените си очи.
(Агенция “Фокус”)
Снимки: Kazanlak.com, Телевизия ПРЕСС – Казанлък, Община Казанлък

* * *
Президентът Росен Плевнелиев оцени високо Празника на розата в Казанлък

Еврокомисарят Кристалина Георгиева специално дойде от Елена на празника в града на розите

Президентът на Република България Росен Плевнелиев днес стана част от кулминационните тържества в Празника на розата – Казанлък ‘2014. Рано сутринта той бе посрещнат пред Община Казанлък от кмета Галина Стоянов и прие почетния караул от бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада. След церемонията президентът, кметът на община Казанлък, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, народният представител Аксения Тилева, дипломатическят корпус и останалите официални лица присъстваха на ритуалите „Розобер и розоварене” в розоите градини край Казанлък. Той бе закичен с гердан от розов цвят от Царица Роза 2014 Герга Петрова. Президентът опита гюловата ракия и се запозна на място как точно се извлича розовото масло и розовотата вода от маслодайния розов цвят от инсталираната от ИМ „Искра” гюлпана. След това се включи в народното веселие.

Президентът, придружаван от кмета Галина Стоянова, премина по ул. „Искра”, която в дните на празника се превръща в Улица на българските занаятr В Президенството вече ще бъде поставена и красива ваза, ръчна изработка от дърво, която му бе подарена от кмета Галина Стоянова. От кмета на Казанлък Президентът получи като дар и картина „Розоберачки” на казанлъшкия художник Румен Велев.

Фестивалът на виното розе също бе уважен от високия гост. То разгледа центъра на Казанлък, след което изгледа празничното Карнавално шествие.

В своето слово пред хилядите казанлъчани и гостите на града държавният глава проследи историческото значение на розопроизводството и подчерта неговата важност днес. Той даде висока оценка на Казанлък като столица на Долината на розите, съхраняващ българския национален символ – розата, превърнал се в притегателен център за туристи от цял свят.

Пътят на България към Европа тръгва от Казанлък с големите розотърговски фамилии, които не само утвърждават българското розово масло, но и създават славата на България като страна-розопроизводител, каза кметът Галина Стоянова. Тя подчерта още, че в трудните години на Следосвобожденска България, когато хората са мислили за оцеляване, в Казанлък се организира първият Празник на розата, посветен на красотата и милосърдието. И така, вече 111 години се спазва тази традиция, за да се превърне в част от живота на казанлъчани и от световния интерес към нея.

Приятна изненада за Празника на розата поднесе българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Днес в ранния следобед тя дойде в Казанлък от Елена, където вчера имаше родова среща, за да уважи празника на казанлъчани. Кристалина Георгиева получи розов венец лично от Президента Росен Плевнелиев, който искрено сподели своята радост, че е станал част от този прекрасен, цветен и богат празник. Еврокомисар Георгиева, която миналата година не успя да дойде на празника, днес с вълнение каза, че е успяла да се докосне до тази магия, която се прави в Казанлък в чест на уникалната маслодайна роза.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн