24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

STZAGORA.NET
Датата е 24 май и днес отбелязваме един от най значимите празници – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Основният повод за празнуването на 24 май е създаването на първата българска азбука – глаголицата, от светите братя Кирил и Методий. Писмеността, създадена от солунските светци, по-късно спомага за оформянето на кирилицата, която макар и изменена в годините, се ползва и до днес. Кирил и Методий дават на България просвещение и знание. Стотици години по-късно близо 252 милиона души още използват азбуката, чието начало е дадено от братята.

Първите данни за честването на 24 май идват от далечната 1813 г. Арменски източници говорят за празненства, състояли се в Шумен, които били посветени на деня на Солунските братя. Повечето български историци обаче се обединяват около становището, че за пръв път Кирил и Методий са почетени истински през 1851 г., по инициатива на големия възрожденец Найден Геров. След Освобождението значението на празника се засилва изключително много. Големи части от българските земи остават в пределите на Османската империя, нещо повече – в тези територии с годините започва масирана гръцка и сръбска пропаганда, с цел да се асимилира местното население. В този тежък период 24 май се превръща в една наистина обединяваща за българите дата, която сплотява техния дух и им припомня славното минало.

В края на XIX век писателят Стоян Михайловски (племенник на Иларион Макариополски) написва стихотворение, което нарича „Химн на Св.Св. Кирил и Методий“. Близо десетилетие по-късно композиторът Панайот Пипков написва музика, която да приляга на творбата на Михайловски и така се създава песен, която става химн на българските училища. “Върви, народе възродени” и до днес продължава да се изпълнява на ежегодните чествания на празника.

24 май не се отбелязва само в България. Почитат го и във всички други държави, където кирилицатасе е запазила като азбука, а делото на Солунските братя не е забравено.

bulgarianhistory.org
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн