Водещ китайски сомелиер и вносител на европейски вина събра родните винарни в Стара Загора

STZAGORA.NET



Работна среща на тема „Българско вино на китайския пазар“, организирана от Българо-китайската търговско-промишлена камара (БКТПК) и Търговско-промишлена палата – Стара Загора, се провежда в момента в комплекс “Зеления хълм” (бившата Партийна школа) в Града на липите. Участват представители на близо 20 винарски изби от цялата страна, всяка представена с по две свои марки. Те дойдоха в Стара Загора, за да чуят лекцията на вносителя на европейски вина Майкъл Чен (Chen Jie) от Шанхай, сомелиер от световна величина.

Присъстват също председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов, председателят на Изпълнителния съвет на Камарата Виолина Накова и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

Срещата е насочена към компании, производители на вино, с интерес към китайския пазар и развитието на бизнес- и търговски взаимоотношения с китайски фирми.

Събитието е част от програмата на БКТПК за насърчаване на българските компании да предприемат първи стъпки към перспективния и бързоразвиващ се китайски пазар; то е възможност за разширяване на пазарното присъствие на българските производители в Китай.

Преди началото на работната среща Майкъл Чен, който посещава България за четвърти път от ноември 2013 г. насам, сподели пред медиите, че при население от 1,3 милиарда жители в Китай вино редовно купуват и консумират 20 милиона души. Други 200 милиона купуват вино за подарък. Това са хората от средната класа, с доходи над 16 000 долара годишно. 90% от търсенето е към червените сухи вина, а останалите 10% – за бели, розе, шампанизирани и др. Особеност на китайския пазар е, че вносът на вино е само 8% от целия внос на алкохолни напитки, и има широка ниша за развитие.

Най-големи количества вино се внасят от Чили – 2/3 от целия внос, или 58 млн. литра, а от европейските вина за луксозни се смятат тези от Франция, Испания и Италия. Внасят се количества и от Австралия и САЩ. С вино собствено производство Китай задоволява едва 30% от пазара си.

Българските производители могат да излязат на огромния китайски винен пазар, нарастващ с 6-7% всяка година, без да се конкурират с френските си колеги, като заложат на разнообразието от брандове. Досега от България там попадат по 120 контейнера годишно, или около 1,5 млн. бутилки вино. 5 наши изби работят много добре с Китай, други 15 продават неголеми партиди. Приемливата за китайския пазар средна цена за стандартна бутилка от 0,750 л е 10 долара (6-15 евро). Нашите производители трябва, според г-н Чен, да наблегнат на точния и разбираем етикет какъв вид е виното, както и на допълнителна реклама за страната ни, за която в Китай се знае малко.

Културата на пиене на вино в Китай е с тази особеност, че то се консумира по-скоро като бира – големи количества, при това на екс.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн