Георги Първанов: АБВ има ясно заявени европейски приоритети

STZAGORA.NET
АБВ има ясни европейски приоритети. За нас Европа трябва да продължи да се развива като обединение на гражданите, на нациите. Едно по-нататъшно консолидиране в посока, например, към федерализация, няма да бъде от полза на съюза. Това заяви в студиото на ТВ7 президентът (2002–2012) и лидер на АБВ Георги Първанов.

„Ние искаме да се чуе нашият категоричен глас против Европа на две писти или на няколко етажа, защото ние сме си в мазето. Ние сме универсалният виновен за всичко, което става в Брюксел”, посочи още Първанов. Според него бъдещите седемнайсет български евродепутати трябва да изработят няколко общи приоритета, които да следват неотклонно по време на своя мандат в ЕП.

„Аз предлагам, и не само аз, Ивайло Калфин го каза многократно, българските евродепутати на другия ден след изборите да седнат и да се разберат по няколко ключови приоритетни за България теми. Първо – образът на България. Как с общи усилия се опитваме да преодолеем тези деформации, наслоени в последните години. Второ. Как предотвратяваме нови опити да се орежат средствата за България, защото това ще бъде една голяма битка. Ние знаем, че ако стават съкращения в европейския бюджет, те ще са за сметка на страни като България. И трето, ние предлагаме да има един кръг въпроси, които засягат преди всичко България” – посочи председателят на АБВ.

“Трябва да престанем да разглеждаме Европа като нещо, което ще разреши вътрешните ни проблеми, едва ли не без наше участие. Не бива да гледаме на ЕС и само като на източник на пари, защото той преди всичко предлага възможности, от които ние все още не успяваме да се възползваме по най-добрия начин” – посочи още Първанов. Според него страната ни се нуждае и от силна и стабилна дипломация. Дипломация с характер, която да пресече порочната практика от последните години управляващите да карат държавата ни да козирува пред някой от външните ни партньори, дори и когато няма нужда от това.

В страни от темата Първанов коментира и предизборната обстановка в страната. Според него в момента обществото ни е свидетел на най – непочтената предизборна кампания от началото на прехода. Цялата държавна машина се използва абсолютно безогледно срещу политическите опоненти, особено срещу АБВ. Това се прави от хората на „Позитано“, посочи той.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн