Областната пак си превиши правомощията – мобилизира държавата срещу млади доброволци на АБВ

STZAGORA.NET
Областният управител Живка Аладжова, която е и функционер на БСП, е задействала държавата за борба с “невръстни” доброволци на АБВ в Стара Загора, научихме днес.

Станало е така: Двама млади доброволци на АБВ – разбира се, над 18 години, раздавали в събота листовки под шатрата на коалицията пред Универсалния магазин, до Часовника. Което си е съвсем в реда на нещата, особено в най-важната част от предизборната кампания – последната седмица преди вота. В този момент обаче по устна заповед на Аладжова край шатрата се появили служители на Дирекция “Инспекция по труда”. В тяхно лице държавата започнала да се интересува от имената на доброволците, на колко години са, имат ли сключени договори (!) с АБВ.

В резултат на това днес шатрата на АБВ видяхме, че стои празна, докато на другия ъгъл, на 10 метра от нея, шатрата на БСП работеше, както и шатрата на Реформаторския блок малко по-нататък.

Дреболия ли е случилото се? На пръв поглед може да ни се стори, че то не е нищо повече от заяждане на дребно от страна на активисти на БСП, ревниво пречещи на кампанията на доскорошните си съпартийци от АБВ. Но само на пръв поглед. Могат – пречат. Но пречат със силите на държавата. Което вече е сериозно. Много сериозно.

Това действие е от същия порядък, като привикването на Румен Петков на разпит в събота в СДВР със смехотворни мотиви. Макар и несравнима по мащаб, нашата история се родее по замисъл и изпълнение дори с Костинбродската афера в деня на размисъл преди парламентарните избори миналото лято, която промени вота, а след това заглъхна безславно.

Случилото се с шатрата на АБВ в Стара Загора може да е незначително сритване по кокалчетата на пряк конкурент от страна на Станишевата дружина, но това няма да му попречи да остане записано в хронологията на политическата 2014-та години като ярък епизод от масирания натиск, който БСП упражнява с лостовете на държавната машина спрямо политическите си опоненти.

Ако в БСП си мислят, че това заяждане, тази поредица от активни мероприятия ще им донесе дивиденти, очевидно се заблуждават. Ако те самите не са наясно с ефекта, който подобни действия предизвикват в обществото, ще им подскажем, че облага от тях няма как да извлекат. Точно обратното: тези действия показват несигурността на хората на Станишев пред необратимо наближаващия вот. Подобно поведение е категоричен индикатор, че работите в неговата партия не вървят на добре.

Силният, принципният политик няма да прати държавата да взима страха на млади доброволци. Но слабият не се замисля върху такива неща. Дочуваме, че в Казанлък по подобен начин били пратени инспектори в клуба на АБВ. Които оказали натиск с мотива, че осветлението вътре било слабо.

Докато казанлъшкият клуб стои на тъмно, според инспекторите, дано поне на отговорните другари в БСП да им светне, че не това очаква обществото от тях като управляващи. Преди няколко дни Живка Аладжова поиска Община Стара Загора да реши проблем, за който самата тя отговаря. Днес разгонва доброволци на политически конкурент в етапа на предизборна борба. Кой знае какво ще й хрумне утре. Нека се надяваме, че ще обърне накрая поне малко внимание и на преките си задължения, заради които е назначена на този пост.

* * *
В коментар към случая от щаба на АБВ – Стара Загора споделиха следното:

“Имаме цивилизован диалог с други предизборни щабове и разговаряхме с техни представители – на тях никой не им е правил проверка. Нито в работно, нито в извънработно време, нито в работен, нито в почивен ден. Младежи участват във всички кампании, при това – не от вчера. С какво младежите на АБВ са по-различни? И кому пречим? Говорим за политическа култура, за диалог, за какви ли не примамливи ценности – български и европейски, а някои участници в диалога са останали в точката на замръзване.”
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн