В Стара Загора преустройват конфликтно кръстовище в кръгово

STZAGORA.NET

Заместник-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов запозна днес медиите с направения на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението неин първи отчет от началото на мандата досега. През периода са проведени 15 заседания и са разгледани над 270 сигнала, които касаят теми като монтирането на антипаркинг-колчета и скоби, изграждането на пешеходни пътеки и автобусни спирки, новата организация на движението, знаковото стопанство, светофарите, местата за паркиране на хора с увреждания и много други.

Стара Загора е лидер в страната по изграждането на пешеходни пътеки с трайна маркировка, която издържа години без опресняване – сподели Йордан Николов. Челният пример на общината привлича интереса на много други български градове, които търсят тук информация за начина, по който това е постигнато.

В отчета са изброени изпълнените до момента мерки по безопасност на движението.

Положени са асфалтови кръпки както следва: в Стара Загора – 66 700 квадратни метра; в селата на общината – 52 470 кв.м, които представляват рехабилитация на общинската пътна мрежа. Положени са и 5064 метра хоризонтална маркировка. Направен е ремонт и се поддържат светофарните уредби, ремонт, поддръжка и монтиране на пътните знаци. В момента се работи по въвеждането поетапно на план за организацията на движение в разширения център. Изчаква се и приключването на Водния проект по улица “Свети княз Борис”, за да бъде тя отново асфалтирана. В Стара Загора се въвеждат голям брой еднопосочни улици като ефективна мярка за решаване на проблема с паркирането на моторните превозни средства и частично разтоварване на трафика по кръстовищата от първостепенната пътна мрежа. Оптимизират се всички светофарни цикли в светлинното регулиране на кръстовищата. Направени са 6 нови светофарни уредби, като две от тях са чисто нови – на “Августа Траяна” и “Руски”, и на “Ген.Столетов” и “Д-р Стоянович”, а 4 са обновени. Това е направено за пръв път след 2007 г., когато за последно са били сменени два светофара. Изградени са светофарни уредби тип “Бягащ пешеходец” край магазин “Зора”, до Кукления театър и Ветеринарния техниум. Тази седмица до събота ще бъде изграден и “Бягащ пешеходец” на кръстовището на улиците “Димчо Стаев” и “Милин камък” (под БКП-то).

Монтираните в Стара Загора антипаркинг-елементи са 2190 на брой – по улиците “Гурко”, “Димчо Стаев”, “Патриарх Евтимий”, “Христо Ботев”, “Одринска епопея”, “Генерал Столетов”, “Пазарска”, “Цар Иван Шишман” и в източната част на бул.”Цар Симеон Велики”. След ремонта в западната му част и там ще бъдат монтирани антипаркинг-колчета.

Изградени са 6 уширения за спирки на градския транспорт, поставени са 4 светодиодни знака, изградена е достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

На днешното заседание на Общинската комисия по безопасност на движението са разгледани 19 точки по писма на граждани, съобщи Йордан Николов.

“Съобразяваме се до някаква степен с мнението на хората – каза той. – За съжаление понякога не достигат средствата, за да решим кардинално всички искания на гражданите, но решаваме въпросите поетапно.

Триъгълният зелен остров със заведението, около което ще се устрои кръгово движение. Снимка google.com/maps*

Днес взехме принципното съгласие на комисията за едно конфликтно кръстовище, което е на “Августа Траяна” и “Хан Аспарух”. До ДНА изградихме светофар, но то остана конфликтно, тъй като, идвайки от изток на запад и включвайки се в “Хан Аспарух”, има предпоставка за произшествия. Там движението ще стане кръгово около заведението и зеленото островче, което се намира на това място. Комисията е въодушевена от това предложение, което е на кмета на общината.”

Тъй като зеленият остров в кръговото е с триъгълна форма, тя ще бъде смекчена със скосяване и заобляне на върховете на триъгълника, уточни Николов. Това ще стане през следващите два месеца.

Завчера е отворена връзката между “Братя Жекови” и “Патриарх Евтимий” с право за завиване само надясно. Това място с години беше затворено с мантинела.

Предстои ремонт на “Братя Жекови” на изток от “Патриарх Евтимий”, където улицата е в много лошо състояние. Ще стане възможно надясно по нея преди светофара да се включват всички, които живеят в този квартал. По този начин ще бъде разтоварено движението от кръстовището на булевардите “Христо Ботев” и “Патриарх Евтимий”. Отделно по предложение на кмета ще бъде направено допълнителна лента на “Патриарх Евтимий” за завиване надясно по “Христо Ботев”. Това ще стане до края на тази или в началото на следващата година.

https://www.google.com/maps
#

vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн