Ивайло Калфин: България трябва да участва в Европейския банков съюз и по въпроса трябва да се дискутира

STZAGORA.NET


България трябва да участва в Европейския банков съюз. Нашият банков сектор не е независим, 80% от банките са от еврозоната. Такова становище изрази водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин по време на среща-дискусия с граждани на Стара Загора. Той е категоричен, че по въпроса трябва да се дискутира в страната ни.

Новоизграждащият се банков съюз в Европа въвежда общ надзор, общ фонд за преструктуриране на банки и това, което следва – общ гаранционен фонд, обясни евродепутатът. Много е важно какво решение ще вземе България по въпроса – дали участва или не участва в този съюз. „Искаме ли ние да сме съпричастни – това означава да правим вноски в тези фондове, това обаче означава да бъдем защитени, ако български банки пострадат”, допълни Калфин.

В интерес на България е да участва в банковия съюз на Европа. „Централната банка обаче не иска да чуе за това. Тя казва – ние сме стабилни, не ни закачайте. Според мен е грешка стратегически България да не участва. Но ето една тема, която трябва да се обсъжда на европейски избори”, заключи Ивайло Калфин.

В Стара Загора Ивайло Калфин коментира и въпроса за избирателната система у нас. Той е категоричен, че гласуването трябва да бъде задължително – след като си част от държавата, трябва да гласуваш, обясни евродепутатът. Според Ивайло Калфин в момента избирателната система е такава, че дава възможност политическото статукво да се поддържа от икономически интереси. А поддържниците на статуквото нямат интерес от масово гласуване.

Няколко промени са необходими в избирателната система – задължително гласуване, електронно гласуване смяна на избирателната система, свързана с мажоритарния избор на депутатите – поне половината от тях да бъдат мажоритарно избрани, трябва да бъде подложен на дискусия и броят на депутатите и намаляването на партийните субсидии, категоричен е Ивайло Калфин.

На поставен въпрос за въвеждане на образователен ценз за гласуване Калфин обясни, че е против ограничаването на правата на когото и да било в Европа и на какъвто и да е принцип.


#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн