Европейската нощ на музеите в Стара Загора представя изложбата „Геоложки пулс” на Йонко Иван

STZAGORA.NET

На 17 май 2014 г. от 19.30 часа на IV експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора в Европейската нощ на музеите ще бъде открита изложбата „Геоложки пулс”.

Тя е съвместен проект между Фондацията за изобразителен синтез на американския художник с български корен – Йонко Иван (Стоянов) и Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Изложбата е реализирана с подкрепата на Община Стара Загора, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Националния музей на Българското изобразително изкуство, Националната художествена академия, Нов български университет, Сдружение „Различния поглед”, ASP Ltd., ЗАД “БУЛСТРАД” и др.

Мащабният проект „Геоложки пулс“ ще бъде изложен от 16 май до 16 юни 2014 г. в Регионалния исторически музей – Стара Загора, музей „Неолитни жилища” и архитектурен комплекс „Музей на Религиите”.

* * *
Бел.ред.: Предлагаме на вниманието ви и следния прелюбопитен текст, свързан с обявената инициатива:

Сигнали за ГЕОЛОЖКИ ПУЛС отпреди 10 000 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ.

(Кодирана планетна пулсация, проявяваща се и днес – доловена и преработена в творческа енергия)

Уникална експозиция на свидетелства (маркери), регистриращи специфични земни енергии, ще може да се видят в България от 16 май до 16 юни 2014 г. Регионалния исторически музей в Стара Загора е домакин на екстравагантен международен научно-художествен проект, който наднича дълбоко в земята, богата на културни пластове, повлияни от световен природен хидрогеоложки феномен.

Американският художник с български корен Йонко Иван артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка, съвместно с учения концептуалист Иван Стоянов, 93-годишен авангарден мислител, който сега работи в Торонто, Канада.

Мултидисциплинарният артист популяризира твърдението сред широката публика, че изкуството е природен феномен, като търси вълнуващи доказателства в подкрепа на теорията, артефакти, съхранявани в музея в Стара Загора, които ще бъдат показани следващата година в парижкия Лувър. За изследване също така се излагат творбите на известни творци на миналия век и настоящето. Те са предоставени от Националната художествена галерия, Галерия-музей “Дечко Узунов”, частна колекция Димитър Инджов.

Правят се многобройни анализи за влиянието на феноменалните енергиини зони, свързани с характерни хидрогеоложки фактори, въздействащи върху творческото развитие. Създателят на проекта проследява приемствеността на поколенията в изкуството сред академичните среди. Изследват се влиянията на природата в платната на академик Дечко Узунов, професор Найден Петков и световноизвестния Христо Явашев, за да се отговори на някои въпроси относно фундаменталната ни връзка с натурата под нас.

Какво ли ще е случи, ако променим енергийния източник, намиращ се дълбоко в недрата на земята? Дали ще се поддържа коренът на човека жив, докато мигрира в различните краища на планетата? Изследват се различни творчески съдби при смяна на родната земя, върху която творецът израства и се кодира определена чувствителност. Търси се какво е развитието на връзката между генерациите творци, между учителя Дечко Узунов, неговия асистент Найден Петков и младият по това време студент Кристо в Националната художествена академия. Как се интерпретират уроците по творчество и как се моделират те по-късно в художествени идеи, ако променим геологогеографската зона, която има конкретен енергиен фон, влияещ върху физиологичните, а оттам и върху психологичните функции на човек, отразяващи се на изкуството?

По темата на 27 май ще бъдат проведени дискусии между участници от Националната художествената академия, НБУ и РИМ – Стара Загора, организирани чрез виртуални мостове.

Инициативата е подкрепена от Държавния културен институт към Външното министерство, организирана и изцяло финансирана от “Фондация за изобразителен синтез”.

Цел на събитието е предизвикателството за размисъл. В интерактивната програма ще вземат участие в процеса на самопознанието широк кръг от любители на науката и изкуството. Те имат възможност да разсъждават за принадлежността ни към гео процесите, протичащи дълбоко в земята, правещи ни такива, каквито сме. Да разкриват планетните тайни, будещи любопитство, скрити за нашите погледи на повърхността.

Гастролиращата музейна изложба в различни континети предизвиква интерес с разкритието за нашата дълбока същност.

За да реализират замисъла в страната, авторите на проекта са поканили да вземат участие творци и учени, работещи в различни дисциплини. В тази широк мащабна акция се ангажира вниманието на хора от българските общности, живеещи по цял свят.

По време на тясното сътрудничество при създаване на проектния замисъл се използват някои от концептуалните разработки в художествената литература на Канадската специалистка в областта на литературните изследвания Яна Стоянова, работила в България през 80-те години на миналия век, при Елисавета Багряна, в последните години от живота на известната поетеса.

В рамките на проекта “Геоложки пулс” в една от осемте зони, в зона Корен, се прав интересен експеримент с младата и талантлива художничка, бесарабска българка, княжна Йона Тукусер, потомка на знатен род от обкръжението на Чингис Хан. От този род започват съдбите на много царе и велможи. Кое прави техния ген толкова силен и устойчив, че стига до наши дни, за да се регистрира в творбите на артиста? Създателите на проекта правят обяснението интересно чрез необичайната научната теория към Геоложки пулс.

Друга зона е “Фотонно гнездо”, в която ще се представят български автори, които никога не са напускали родните си места. Не случайно се издирват за изследване творци, които не са открити до момента от медиите. Целенасочено в рамките на “Геоложки пулс” се представят на публиката онези художници, които се развиват, без да имат влияние от информационния поток посредством интернет поради факта, че те просто не го използват. Авторите Иван Генов и Стоян Божилов са предпочели да се развиват в изолирана българска среда. Това са хора, които не се подчиняват на модни течения и светския лъскав лукс, далеч от блясъка на прожекторите, задълбочено по Ван Гоговски търсят дълбоко в природата инспирация за творчество, като черпят енергия само от родните си места.

Авторите на проекта се подкрепят от утвърдени авторитети в областта на природоестествените науки, молекулярната биология, генетика, историци и творци. В България се имат предвид имена като проф. д-р Иво Кременски, проф. д-р Ирина Генова, проф. Ана Бояджиева, проф. Светослав Кокалов, доц. д-р Ана Арнаудова, Йово Панчев, музикалната звзда Миленита и много др.

За реализиране на проекта Фондация за изобразителен синтез работи в тясното сътрудничество с неправителствени организации като “Различният поглед” от Стара Загора, държавни институции, частни фирми, галерии и меценати на изкуството.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн