Председателят на ОбС – Стара Загора Емил Христов: Разочарован съм от полицията. Ще изпълним закона при първа възможност след изборите

STZAGORA.NET
Веднага след като днес публикувахме писмото на ОД МВР – Стара Загора, с което се иска отлагане на събарянето на незаконно построените къщи в кв.”Лозенец”, със своя позиция по въпроса излезе председателят на Общинския съвет Емил Христов. Пред SТZAGORA.NET той заяви следното:

- Разочарован съм от действията на това ръководство на полицията, защото то унижи своите служители, като ги постави в неудобното положение да изпратят писмо, което щеше да е по-подходящо да бъде писмо на социалното министерство, толкова е сълзливо. Като ги задължава не само да не изпълняват задълженията си по закон, а и да толерират неизпълнението на закона. Разочароващо е, защото се целят няколко неща, които, от една страна, ще демотивират гражданите да излязат и да гласуват. А намаляването на избирателната активност е единствено и само в интерес на твърдия електорат на БСП. От друга страна – това е атака срещу ръководството на града. Това е чисто политическа атака.
- Но старозагорци със сигурност виждат усилията на Общината за решаване на проблема с незаконното и хаотично разрастване на кв.”Лозенец”.
- Аз наистина се надявам, че хората ще оценят всичко онова, което прави ръководството, и ще открият задкулисието. А задкулисието в момента – това е БСП. Те са най-заинтересовани от това, да има ниска избирателна активност, да се разколебават хората да отидат да гласуват. Тук се руши, между другото, авторитетът на една институция. Руши се целенасочено и упорито точно от политическите партии, които в момента управляват и преди всичко от партията, която носи отговорност за това управление – БСП. Това срива доверието в правораздавателните и правоохранителните органи – т.е. във всички онези институции, които са призвани да пазят държавността.
- Според Вас за какъв период се отлага събарянето на незаконните постройки в кв.”Лозенец”?
- Разговаряхме вече с г-н Тодоров и ще направим нужното при първа удобна възможност да приведем в изпълнение закона. Естествено, че това ще бъде след изборите. Надяваме се, че този път БСП няма да окаже въздействие върху полицията и няма да осуетят прилагането на закона. По този начин те се опитват и да спечелят гласовете на хората, които са поставени в момента в нужда.
- Вие търсихте ли предварително съдействието на полицията за охрана на събарянето, което беше насрочено за 12 май?
- Естествено. Това нещо беше съгласувано. Писмото, което ни изпратиха, не е случайно. То е в резултат на проведени разговори и търсено съдействие. На нас ни беше ясно, че сами, без съдействието на полицията, не бихме могли да изпълним изискванията на закона.
- Очаквахте ли напрежение в понеделник, какво показваха предварителните ви сондажи?
- Съвсем нормално е да има напрежение и хората да се стремят по някакъв начин да запазят статуквото – разбира се, в нарушение на закона. Но ние сме готови да приложим закона в такъв вид, в какъвто е. А ролята на полицията е да запази непокътнати устоите на държавността. Спомнете си, че осигурихме време, в съответствие със закона, собствениците сами да пристъпят към разрушаването на незаконните постройки. По този начин щяха да съхранят строителните материали и да си осигурят възможност по-нататък да пристъпят към законно строителство. Но, естествено, те разчитат, че ще им се размине – както винаги досега. Че ще се намери политическа сила, както е в момента, която ще застане зад тях в нарушение на закона.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн