Името на Борис Христов посреща гости и изпълнители в старозагорската опера

STZAGORA.NET

Името на великия гражданин на Стара Загора Борис Христов посреща всички гости и изпълнители в залата на първата извънстолична опера в областния град.

Паметната плоча на световния бас, разположена на западния вход на операта, бе открита тържествено снощи по повод 100-годишнината от рождението му, като част от програмата на Община Стара Загора и Музикалното общество “Борис Христов” за отбелязването ?. Трябва да преоткрием таланта му и да допринесем да се знае повече за него, каза при откриването зам.-кметът Иванка Сотирова.

На 23 юни 1985 г. гениалният българин Борис Христов, световноизвестен оперен певец, бас, удостоен посмъртно на 24.05.2004 г. със званието „Почетен граждани на Стара Загора“, е посетил старозагорската опера, което е отбелязано на плочата. Автор на проекта и изпълнител е склупторът Наско Настев.

Стара Загора е един от градовете, осмелил се в онези години да покани Борис Христов да пее на сцената на старозагорската опера. Тази покана го трогва и оставя незаличима диря в душата му, признава д-р Нино Луканов – председател на Музикално общество “Борис Христов” – Стара Загора. Той разказва, че когато именитият певец успява да дойде само за три дни през юни 1985 г., те се превръщат в празник за обществеността в града. За съжаление на всички, той влиза в операта като посетител, а не като гост на сцената. Въпреки това, по признанията му, тези три дни са най-сърдечните и топлите от всичките му посещения в България, отбеляза д-р Луканов.

Режимът по онова време така и не разрешава изявата му на българска сцена, споделя той. Самият той е бил приятел на Борис Христов, дълги години поддържа кореспонденция с него и съпругата му Франка. Той притежава над 300 часа – аудио и видеозаписи на изпълненията на Борис Христов. Автор е на книга за Борис Христов, а негова заслуга са изпратените от вдовицата на певеца сценични костюми, сега притежание на старозагорския исторически музей.

Снощи на сцената на оперния театър в Стара Загора се състоя представление на операта „Набуко” на Джузепе Верди, със специалното участие на Ивайло Джуров и Орлин Горанов.

На 17-ти май спектакълът на Старозагорската опера ще гостува и в Националния дворец на културата в София.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн