Георги Първанов, АБВ: Предлагам президентска република. Един силен и стабилен държавен глава отдавна би разпуснал настоящото, абсолютно лишено от функционалност Народно събрание

STZAGORA.NET
Най-вероятно наесен ще има предсрочни парламентарни избори. Агонията и безсилието, които са обхванали изпълнителната власт и дейността на Народното събрание показват, че настоящото управление няма бъдеще. Това се осъзнава дори и от тези, които в момента ръководят държавата, заяви тази сутрин в ефира на Нова телевизия президентът (2002–2012) и лидер на АБВ Георги Първанов. „За това аз предлагам президентска република. Защото, когато имаш един такъв парламент и имаш един силен и стабилен президент, той би трябвало да разпусне парламента“, категоричен бе Първанов.

По думите му основната партия мандатоносител в момента е силно зависима от външни фактори. Решенията отдавна не се вземат в НС на БСП, а някъде по етажите на „Позитано“ или на друго място и после се свеждат на ръководния орган на социалистите. Това бе и причината правителството да бъде представено като експертно, а после да бъде сведено едва ли не, като списък за одобрение пред ръководството на левицата, посочи Георги Първанов. Според него подобен порочен принцип на управление се прилага и в много от останалите млади или утвърдени и водещи партии като ГЕРБ и ДПС, където настоящи или почетни лидери определят еднолично политическата линия. Фактор, който силно изкривява демократичните принципи, на които би трябвало да лежи управлението на страната, коментира той.

Подобен почин на управление доведе до там, че в България започна истински политически „лов на вещици“ и настоящото ръководство на страната отстранява инакомислещите, дори при най-малко подозрение, че може да кривнат от утвърдената от партията линия на поведение, посочи още Първанов.

Лидерът на АБВ разкритикува остро и начина, по който държавата в момента провежда своята външна политика. По думите му тя води до изолация и капсулация, което лишава страната ни от възможността да участва активно при вземането на важни за нейното бъдеще решения, в това число и на ниво ЕС.

На външната ни политика в момента й липсва характер, посочи Първанов. За пореден път той заяви, че е абсолютно недопустимо институциите у нас все още да нямат изготвена единна национална позиция по случващото се в Украйна, както и относно намеренията на ЕС на спре изграждането на газопровода „Южен поток“. „Що се отнася до “Южен поток“, ние сме подписали онова, което е важно за България. И не само България, а и Австрия тези дни подписа. Италия…, още пет страни от ЕС има по това трасе. Та нима всички те са част от някаква корупционна сделка? Не. Това е проект, необходим на Европа и аз се питам, когато ЕП гласува против „Южен поток“ и обръща с неловко мълчание гръб на „Северен поток“, защо не санкционираме Русия именно със спиране на доставките по „Северен поток“? Това е двоен стандарт. Брюксел има двоен стандарт, но това е защото отново ще кажа, българската дипломация не проявява характер“, заяви Първанов.

В отговор на въпрос той коментира и социологическите прогнози за предстоящия вот. Георги Първанов отбеляза драстичното разминаване на резултатите, които се представят от българските социолози с тези, които публикуват експерти от западни проучвателни компании, чиито изследвания представляват мониторинг на предизборните нагласи в целия ЕС. В техните проучвания се посочва, че АБВ ще получи над седем процента от доверието на избирателите и минимум две евродепутатски места, което напълно противоречи с представените до момента у нас прогнозни резултати, посочи в заключени той.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн